Premijerov apel pravnicima: Budite razumni i dobro saslušajte što govorim

0
foto:HRT

Nakon sastanka šireg predsjedništva HDZ-a, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Osvrnuo se na današnji posjet Bosni i Hercegovini zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Nizozemske Markom Rutteom.

– Imali smo bogat i sadržajan posjet. Ključ ovakvog formata posjeta je plod naših rasprava o BiH na Europskom Vijeću u prosincu, kada smo, do sada za BiH dobili, na prijedlog RH najbolje zakljičke koji otvaraju mogućnost da se u ožujku donese odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Došli smo u ovom europskom formatu – RH kao najveći prijetelj i zagovaratelj BiH, Nizozemska koja je najviše rezervirana prema procesu proširenja i predsjenica Komisije koja ima zadaću krajem veljače početkom ožujka predložiti Europskom vijeću argumente da je BiH ispunila određene kriterije kako bi se ova strateška odluka donijela, rekao je premijer.

Istaknuo je kako su razgovarali i o drugim važnim temama.

– Izvijestio sam o sastanku Savjeta za sjever RH i sastanku u Koprivnici, otvaranju tvornica Podravke, što je investicija vrijedna 15 milijuna eura, najava nove tvornice u Varaždinu od još 15 milijuna eura… Veliki investicijski zamah naše najveće prehrambene kompanije, rekao je Plenković.

Komentirao je i štrajk sudaca.

– Što se nas tiče, naša politika povećanja ekonomskog i socijalnog standarda građana je konstantna već osmu godinu. U RH je prosječna plaća u studenome bila 1208 eura, a naša ambicija 2020. je da do kraja drugog mandata naše druge vlade bude tisuću eura. Ona je danas kad je riječ o medijalnoj plaći, koja iznosi 1030 eura, veća od naših ambicija, rekao je.

– Ministar Ivan Malenica je kazao da je jučer odgođeno samo 22 posto ročišta, a danas 24 posto. Više od dvije trećine ročišta se normalno održava što znači da većina sudova radi normalno. Podsjetit ćemo da smo u našim mandatima povećali plaće sucima. Prošle godine za više od 500 eura. To je ogromno povećanje, ne znam kome se plaće povećavaju za više od 500 eura. Nastavljamo razgovore. Ponuda koja je na stolu su materijalna prava i ona nisu mala. Prava božićnice koja je 300 eura, regres 300 eura, uskrsnica 100 eura, sistematski pregledi, dar za djecu, putni troškovi. Vjerujem da će ministar Malenica nastaviti razgovore i da će se uspjeti dogovoriti da idemo dalje u fazama kako je bilo i rečeno. Pitanje indeksacije može doći na stol, ali se to ne ostvaruje na način koji bi zahtjevao usporavanje ročišta i nanošenje štete strankama, istaknuo je Plenković.

Na konstataciju novinara da Udruga hrvatskih sudaca tvrdi da je više od 80 posto sudaca u štrajku, te da ministar manipulira brojkama, premijer je rekao kako je u pravosuše uvedena digitalizacija, te da s obzirom na institut e-spisa Ministarstvo ima uvid u broj održanih i neodržanih ročišta.

– Ja i dalje apeliram na kolege pravnike da budu razumni i da saslušaju dobro ovo što govorim, rekao je premijer.

Na štrajk se pripremaju i liječnici, a zadovoljni nisu ni prosvjetari.

– Mislim da su ljudi u Hrvatskoj pametni i mudri, da vide brojeve, da vide kolika će biti povećanja plaća. Ono što vidimo su pojedini predstavnici, većina sindikata je zadovoljna. Ministar Vili Beroš je vodio razgovore s liječničkim sindikatom i tu je reakcija bila pozitivna. Smatram da ćemo kroz narednih mjesec dana ići po radnim mjestima i navoditi koliko će se neto plaća povećavati. Kad javnost vidi koliko će se povećati liječniku, učitelju, onda ćemo shvatiti koliko ova reforma ide u prilog svima koji predano rade u svim sektorima, naglasio je Plenković.

Kad je riječ o izboru glavnog državnog odvjetnika, rekao je da će biti obavljeni razgovori, te da kriterij poznanstva neće biti prednost kod odabira.