Premijera predstave “Maratonci trče počasni krug” u osječkom HNK

0

“Maratonci trče počasni krug” komedija Dušana Kovačevića premijerno će biti izvedena u petak, 8. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Komad znaju svi zahvaljujući poznatom filmu Slobodana Šijana, no kako ističe redateljica Olja Đorđević, koja u Osijeku režira već četvrti put, radili su predstavu kao da je praizvedba, baveći se onim što je taj tekst danas. 

Dušan Kovačević Maratonce je napisao 1972. i uz slavni film pretočeni su i u mjuzikl, operetu i operu, a izvan Srbije postavljeni su više od 150 puta.

Intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham kazao je na konferenciji za novinare kako je činjenica da ljudi imaju neke svoje predodžbe i očekivanja od ove predstave, jer su svi gledali film, što je uvijek i dvosjekli mač. Ali u osječkom HNK-u nisu bili tako neoprezni pa da pokušavaju kopirati film. Mene je kao intendanta, koji brine i o poslovnom rezultatu, veselilo to što da su sve predstave u ožujku rasprodane. Ugovorena su brojna gostovanja, a vjerujem da će nakon premijere toga biti još, istaknuo je Ham.

Ravnatelj drame Miroslav Čabraja ocijenio je kako će ovo biti hit predstava te da je redateljica Đorđević, koja u osječkom HNK-u režira četvrti put, ostvarila odličnu suradnju s našim ansamblom. Najviše me veseli činjenica da su nas sva kazališta koja su nas pozvala na gostovanja to napravila i prije premijere, što govori da su toliko vjerovali da ovaj ansambl. Ova glumačka podjela, napravit će dobru predstavu, rekao je Čabraja.

Redateljica Olja Đorđević objašnjava kako se u pripremi predstave nisu opterećivali filmom jer se i kazališni komad pojavio deset godina prije Šijanova filma. Ističe da je to priča o obitelji koja zarađuje na tuđoj nesreći i smrti, koja ima tvrtku čiji se poslovi temelje na “mutnim” radnjama, čiji članovi nemaju nikakvo obrazovanje, ali dobro zarađuju, a žene tretiraju kao namještaj. Mislim da se nismo puno odmaknuli od te 1972. godine, ali se na jedan veseli način bavimo ovim tužnim temama, ocijenila je Đorđević.