Predstavljen projekt raSTEM

0
Foto: Grad Vukovar

U prostorijama Vukovarske razvojne agencije (VURA) održana je konferencija za medije na kojoj je biti predstavljen EU projekt „raSTEM – Razvoj STEM-a u Vukovaru“.

Nositelj projekta je Mirovna grupa mladih Vukovar, a partneri su Grad Vukovar, VURA – Razvojna agencija Vukovar, Gimnazija Vukovar, Tehnička škola Nikole Tesle Vukovar, Elektrotehnički Fakultet Osijek (Sveučilište u Osijeku, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija) i Europski dom Vukovar.

„Grad Vukovar pozdravlja i podupire svaki projekt koji sa sobom u naš grad nosi razvoj i napredak, a ovo je upravo takav primjer projekta. Zajedničkom suradnjom predstavljamo izvrstan primjer kako bi povlačenje sredstava EU fondova trebalo izgledati. Vjerujem kako ćemo kroz ovaj projekt, ali i kroz sve buduće projekte pružiti nove sadržaje i dodane vrijednosti našemu gradu i svim njegovim građanima“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je predstavio projekt.

Predsjednica Upravnog odbora Mirovne grupe mladih Dunav Vukovar, Martina Uglik, pojasnila je aktivnosti projekta koji će trajati 24 mjeseca, kao i uloge svih partnera na projektu koji će svojim radom doprinositi njegovoj uspješnoj provedbi. Istaknula je i kako će escape room zapošljavati mlade ljude, što kvalitetu ovog projekta čini još većom.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o., Vedrana Žilić rekla je kako je za uspjeh EU projekata važna potpora Grada Vukovara koji podupire razvoj u svim smjerovima.

„Lako je raditi uz ljude koji prepoznaju kvalitetne ideje i žele raditi. Proces nije bio lak, no u grad ovim projektom donosimo novu dimenziju za mlade. Escape room novi je turistički sadržaj za cijeli grad, a razvoj STEM-a izuzetno je važno za našu mladost“, pojasnila je Žilić te najavila projekt sličnog sadržaja u suradnji s Europskim domom Vukovar, putem kojega će se prostori te udruge obnoviti i staviti u funkciju.

Projekt će obuhvatiti provedbu programa STEM radionica u svrhu jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva i partnera na projektu te kreiranje inovativnih STEM sadržaja. Između ostaloga, projekt će utjecati i na popularizaciju nobelovca Lavoslava Ružičke, njegova rada i značenja preko stalnog postava znanstvenog escape rooma, koji će obuhvaćati sve grane znanosti i na taj način učiniti znanost atraktivnom za djecu i mlade.

Ukupna vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna te je 100% financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.