Predložen istražni zatvor za osumnjičenog za ratni zločin u Vukovaru

0
foto: Pixabay

Osječko Županijsko državno odvjetništvo ispitalo je 50-godišnjeg osumnjičenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine te je predložilo određivanje istražnog zatvora, izvijestilo je tužiteljstvo u petak. – Piše HRT.

Sumnja se da je okrivljenik kazneno djelo počinio 15. rujna 1991. u Vukovaru tijekom oružanog napada JNA i srpskih paravojnih formacija na vukovarsko naselje Sajmište, kao pripadnik paravojne formacije odred “Petrova Gora”.

Tereti ga se da je, tijekom napada, došao do kuće u Ulici Svetozara Markovića, u kojoj se u podrumskim prostorijama sklonilo više civila, i da je zajedno s još desetak pripadnika spomenutog odreda, uz prijetnju bacanja bombi u podrum, istjerao na dvorište sve osobe koje su bile u podrumu.

Tužiteljstvo okrivljenika sumnjiči da je s ostalim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi sedmorici muškaraca zapovjedio da legnu na zemlju licem prema tlu, a da su ih zatim na dvorištu, pred ženama i djecom, zajedno zlostavljali, udarali rukama, nogama i kundacima pušaka po tijelu.

Nakon zlostavljanja su zajednički, uz prijetnju oružja, istjerali sve odrasle muškarce iz dvorišta i odveli ih izvan naselja u smjeru tzv. Gelesove dole, od kuda se ubrzo začula pucnjava iz vatrenog oružja, pri čemu su ubijeni 24-godišnji, 33-godišnji, 35-godišnji, i dvojica 37-godišnjih civila, dok se od tog trenutka 27-godišnjem civilu gubi svaki trag i još uvijek se vodi kao nestala osoba.

U toj pucnjavi je teško ranjen 55-godišnji civil, ali je uspio preživjeti i tijekom noći se vratio u kuću iz koje je prethodno prisilno odveden.

Sucu istrage osječkog Županijskog suda tužiteljstvo je predložilo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 50-godišnjaka, zbog opasnosti od bijega i ometanja istrage te zbog opasnosti od ponavljanja djela.