Požega će dobiti osam retencija, za trajno rješenje bujičnih poplava

FOTO:GRAD POŽEGA

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković boravio je danas u Požegi, na poziv požeškoga gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića i požeško-slavonske županice Antonije Jozić, na sastanku o aktualnim projektima triju aglomeracija u našoj županiji, ali i o aktualnim problemima oborinske odvodnje koji su u posljednje vrijeme posebno izraženi u Požegi. Sastanku su nazočili i ostali gradonačelnici i načelnici te čelnici vodnoopskrbnih poduzeća iz naše županije.

– Zadovoljstvo mi je, uz gradonačelnika Požege, biti domaćinom ovako važnom sastanku.  Uz tri aglomeracije, vrijedne oko 700 milijuna kuna, kojima se osigurava temeljna infrastraktura našim stanovnicima te uz planiranu izgradnju retencija u Požegi, kako se onakve bujične  poplave nikad više ne bi ponovile, razgovaralo se i o ostalim projektima koji se odnose na područje naše županije, a tema je svakako bila i akumulacija Kamenska, koja je pred ishođenjem lokacijske dozvole i koja je veliki strateški projekt komunalne infrastrukture na području naše županije, uz akumulaciju Šumetlicu, koja se provodi za područje Pakraca i Lipika – kazala je županica Jozić.

Gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić zahvalio se generalnom direktoru Đurokoviću i njegovim suradnicima u ime svih građana Požege, na brzoj i učinkovitoj reakciji nakon bujičnih poplava s početka lipnja ove godine. Gradonačelnik je poslije te prirodne nepogode kazao kako će učiniti sve što bude mogao kako bi Požega dobila adekvatnu pomoć, stoga je danas mogao izraziti zadovoljstvo što je Vlada RH osigurala 100 milijuna kuna za izgradnju retencija duž Požeške gore, čime bi se problem nastajanja bujičnih poplava trebao trajno riješiti.

– Retencije imaju veliku važnost za grad Požegu. Nadam se skorom, trajnom rješenju problema. Također, drago mi je što sam danas čuo kako su radovi na Aglomeraciji Požega vrlo blizu dovršetku – dodao je gradonačelnik Glavić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja brine o zaštiti okoliša, ali i sigurnosti naših građana.

– Upravo je pripremljen te usvojen od strane Vlade RH Zaključak o pomoći u razvoju sustava obrane od poplava na području Požeško-slavonske županije. Procjenjujemo da je vrijedan 100 milijuna kuna. Valja reći i kako smo iscrpili sve mogućnosti regulacije unutar korita, od potoka Pakao, Nakopa i drugih vodotoka. Ono što je sada ključno je izgradnja osam retencija. Za to su i pripremljeni projektni zadaci te smo ih danas predali ovdje u Županiju. U idućem tjednu trebala bi se provesti nabava za te planirane radove. Nakon postupka koji prethodi, kao što je izrada dokumentacije, studije utjecaja na okoliš te imovinsko-pravnih pitanja, može se krenuti s gradnjom retencija. Vjerujemo kako bi postupak koji prethodi mogli riješiti u sljedeće dvije godine. Nažalost, još ćemo jedno vrijeme biti ranjivi, jer brzog rješenja nema, no Hrvatske vode i ostale službe učinit će sve da pomognu građanima – istaknuo je Đuroković.

Nakon sastanka, uslijedio je obilazak radova na Aglomeraciji Požega, u Osječkoj ulici u Požegi.