Božinović u Dnevniku HTV-a: Štitimo zdravlje građana, a da ekonomija što manje trpi

0
foto:HRT

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a je ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Covid potvrde i potpore

– Vlada ne prebacuje odgovornost, ali koristi sve one mehanizme koje može kako bi se ispunila osnovni cilj, a to je zaštita zdravlja građana, ali također da ekonomija trpi što manje u uvjetima pandemije. Ovo je dobar primjer razgovora socijalnog partnera, nastavit će se razgovori idući tjedan i ja sam siguran da će se naći neko rješenje koje će biti obostrano prihvatljivo, rekao je ministar Božinović u središnjem Dnevniku HTV-a upitan o uvjetovanju dobivanja potpora poduzetnicima brojem covid potvrda radnika i je li to prebacivanje odgovornosti Vlade.

Govoreći o javnom sektoru rekao je da svi moraju podnijeti svoj dio odgovornosti.

– Ona je u konačnici osobna i sigurno je da imamo mehanizme da vidimo tko daje doprinos rješenju ove situacije, ne samo kroz cijepljenje, nego i kroz potvrdu o preboljenju ili o testiranju. Nije situacija crno-bijela niti se tu nešto nameće. Jedino što nam je bitno jest zaštita života i zdravlja te zaštita ekonomije, rekao je Božinović.

Na pitanje ako poslodavac kaže da su mu radnici za koje ne dobiva potporu ne trebaju rekao je kako to poslodavac ne može vezivati uz potporu. 

– To poslodavac odlučuje temeljem drugih kriterija. Ovo je poticaj ako bude potrebe da se isplaćuju dodatne naknade za one koje su se cijepili, preboljeli ili testirali da mogu dobiti potpore. Poanta je u tome da jedino na taj način možemo stvoriti okruženje u kojem najviše onoga što čini današnji život se može vratiti na normalnu, na ono iz 2019. godine i da ne nosimo maske i radimo svoj posao.

O diskriminaciji

Što se tiče pitanja diskriminacije, primjerice da će za ulazak u trgovačke centre tražiti covid potvrde,  rekao je da treba demistificirati Covid potvrde.

– To je sredstvo kojim možete utvrditi status osobe s kojom ste u neposrednom kontaktu. Primjerice u Njemačkoj  ne možete otići kod frizera samo ako imate potvrdu o negativnom PCR testu. Covid potvrda je dokument kojim dokazujete ili da ste cijepljeni ili da ste preboljeli ili da ste se testirali. Imamo vrlo efikasni sustav, potvrde se mogu dobiti preko sustava e-građani ili HZZO-a ili testnih mjesta, rekao je Božinović.

Na ponovljeno pitanje je li odluka o ulasku u trgovačke centre samo s Covid potvrdama na stolu rekao je da nisu razgovarali o konkretnim stvarima.

– No, mi imamo nešto što možemo, ovisno o epidemiološkoj situaciji, u datom trenutku iskoristiti kao sredstvo kojim možemo kontrolirati radnu ili bilo koju sredinu, pogotovo u zatvorenim prostorima kad dođe jesen i zima.

O tome tko će snositi troškove testiranja rekao je kako ljudi koji se ne mogu cijepiti, odnosno imaju kontraindicirano cijepljenje potpuno je isključeno da bi se trebali cijepiti i nitko ih neće tjerati na to.
Volume 90% 

Turistička sezona

Delta-soj, lambda-soj, rastu brojki zaraženih u Sloveniji i Njemačkoj, koji su nam važni za turističku sezonu. Na pitanje ima li bojazni oko turističke sezone, Božinović je rekao kako bojazan postoji od prvog dana.

– Moramo biti odlični kako ne bismo došli u takvu situaciju. Hrvatska mora biti zelena, mora se vidjeti napor svih institucija, svih stožera. Šaljemo poruku da smo svjesni situacije, da epidemija nije završila, Britanija i Portugal imaju problema. To su stvari o kojima moramo voditi računa od graničnih prijelaza i ulaska u Hrvatsku do onoga kako se ponašamo u Hrvatskoj, rekao je ministar.

O prigovorima ugostitelja
Na pitanje što kaže za ugostitelje koji se bune da ne smiju posluživati goste koji stoje rekao je da hrvatski ugostitelji radili više 5-6 mjeseci u prosjeku više nego ugostitelji u ostatku EU.

– Ovo je epidemiološka mjera te je činjenica da ugostitelji imaju prostor koji su dobili. Nisam siguran da pitanje stajanja na javnim površinama na što ugostitelji plaćaju obveze. Može se postaviti i pitanje sanitarnih uvjeta ako se konzumira na stubama. Svi koji imaju terase imaju stolove i epidemiolozi su rekli da treba sjediti da se ne stvaraju nepotrebne gužve i mi to provodimo, odgovorio je.

Što ako se pogorša epidemiološka slika
O mjerama ako brojevi zaraženih budu rasle što će prvo biti na stolu rekao je kako ne želi spekulirati.

– Mi smo u situaciji kada možemo sačuvati i epidemiološku situaciju i turističku sezonu samo svi moramo biti svjesni toga da svatko mora dati svoj doprinos, zaključio je Božinović.