Poljoprivrednici pokušali traktorima doći do granice, policija postavila blokadu

0

Poljoprivrednici nastavljaju s prosvjedima i blokadom prometnica u Slavoniji, nezadovoljni Vladinim mjerama protiv afričke svinjske kuge. Traktorima su blokirali cestu kod graničnog prijelaza u Tovarniku te državnu cestu D55 kod Županje.  – Javlja HRT.

Poljoprivrednici nezadovoljni mjerama države u suzbijanju afričke svinjske kuge, koji su treći dan u prosvjedu, pokušali su traktorima probiti blokadu policije prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, ali su u tom pokušaju zaustavljeni.

– Pokušali smo, ali nismo uspjeli jer nam se prepriječila policija, a nismo htjeli ići silom jer i oni su ljudi kao i mi, tako da smo za sada odustali do toga pokušaja. Međutim, pokušavat ćemo i dalje, ima i drugih pravaca kojima se može doći do graničnog prijelaza, potvrdio je Milenko Bilić, član Stožera za obranu hrvatskog sela, koji uz nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, predvodi prosvjede.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac izrazio je nezadovoljstvo jučerašnjim boravkom ministrice poljoprivrede Marije Vučković u Slavoniji i njezinim sastankom s skupinom svinjogojaca.

– Ministrica dolazi u Slavoniju, razgovara sa svojim podobnim svinjogojcima, doslovno jednostavno na način da želi raslojiti ovaj naš bunt i pokazati sebe, hajdemo reći u nekoj igri spasitelja, a vidimo jednostavno da nije dorasla u ovom problemu, kazao je Pokrovac.

Seljaci traže stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja zdravih svinja.

Među zahtjevima su i omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima, uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane dok ne stanu ponovno na noge, te omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

U Vukovarsko- srijemskoj županiji prosvjednici traktorima blokiraju državnu cestu D55 iza Županje prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, a nalaze se i u Ilači prema graničnom prijelazu Tovarnik-Šid.

foto;HRT