Pokladno jahanje u Iloku i početak slavlja vinogradarske godine

0
foto: HRT

Na istoku Hrvatske počela je četverodnevna vinska manifestacija “Vinkovo u Iloku”, kojom se slavi i početak vinogradarske godine. 

Pokladno jahanje samo je dio bogatog programa kojim se od zaborava čuvaju stari običaji i promovira tradicija toga dijela Slavonije. Iločkim ulicama s pjesmom i u narodnim nošnjama prošlo je više od 40 jahača, ponosnih čuvara tradicije.

U Iloku se od malih nogu gaji ljubav prema konjima. Petnaestogodišnji Antun Ćorić uz njih je odrastao.

– Stric je prvo krenuo i onda sam ja uz njega. Od malih nogu idem na pokladno, od 6-7 godina kad sam imao idem u fijakeru i ovo mi je prva godina da jašim sad, rekao je Antun Ćorić iz Iloka.

Prva u nizu, dodaje Antunov stric, jer valja sačuvati ono najvrjednije – tradiciju i ljubav prema konjima.

– Jednostavno, to je genetika, to se prenosi s pokoljenja na pokoljenje. Ovdje je iz moje štale 10-ak konja. Ovdje su mi sin, nećak, bratić, tu su mi prijatelji, rekao je Krešimir Ćorić, predsjednik KU Kadij iz Iloka.

– To volim i treba održati tu tradiciju, daj Bože da se shvati situacija u Slavoniji u Šokadiji, da je to naš život, bez obzira na trendove, budućnost i tehnologiju, istaknuo je Ilija Miličić iz Županje.

Više od 40 vjernih čuvara tradicije prošlo je iločkim ulicama. Narodne nošnje, pjesma, a osobito konji oduševili su mnoge.

A za to se ovi jahači pripremaju cijelu godinu, potvrđujući tako da bogata baština ovdje ima svoju budućnost.