Pojava ptičje gripe na farmi purana u Brodsko-posavskoj županiji

0
foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu, 15. studenog izvijestio da je na farmi purana u općini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji, utvrđena influenca ptica te je Državni objekt naredio provedbu mjera za sprječavanje daljnjeg širenja i za kontrolu bolesti.

“Nakon što je 14. studenog 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac) veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem danas je utvrđena influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku).”, navodi se u priopćenju.

Državni inspektorat je na predmetnom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere.

“Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana).”, navode u Ministarstvu.

Općenito o bolesti
Riječ je o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Znakovi karakteristični za bolest:

  1. Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti
  2. Potištenost                        
  3. Nakostriješenost perja
  4. Značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta
  5. Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun
  6. Edem glave i vrata
  7. Cijanoza kreste i podbradnjaka
  8. Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu
  9. Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

U Republici Hrvatskoj je na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske („Narodne novine“ br. 52/23 i 72/23) kojom se propisuje  obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti, podsjećaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju i da su uzgajivači i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužne odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ako postoji: sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za influecu ptica); pojava neuobičajenih uginuća; smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost).