Podignuta optužnica zbog ratnih zločina protiv bivšeg policajca tzv. SAO Krajine iz Negoslavaca

foto: MB PRESS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 16. studenog 2022, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1958.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZ-a RH. – priopćio je danas DORH.

Okrivljenog 64-godišnjaka se tereti da je kao pripadnik milicije tzv. SAO Krajine iz Negoslavaca, 3. studenog 1991. počinio navedeno kazneno djelo u Petrovcima, koje je tijekom oružane agresije na Republiku Hrvatsku bilo okupirano od tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Tereti ga se da je, protivno odredbama međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, zajedno s još najmanje dvojicom naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, došao u kuću civila rusinske narodnosti (1946.) radi pretrage doma i pronalaska oružja. Tijekom pretrage su ga sva trojica zlostavljali i tukli, prvo na tavanu obiteljske kuće, a potom u dvorištu kuće pred suprugom i djecom, pri čemu ga je okrivljenik, tereti ga se, snažno udario nogom u međunožje uslijed čega je oštećenik pao na tlo. Oštećenika su osobnim vozilom odvezli u smjeru Negoslavaca, a sutradan je okrivljeni 64-godišnjak, tereti ga se, istim vozilom i zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih formacija, dovezao kući njegovo mrtvo tijelo na kojem su bile brojne ozljede nanesene premlaćivanjem.

Okrivljeni 64-godišnjak nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.