Počinje veliki projekt- restauracija rukavca rijeke Drave na području Općine Lukač

0
foto: HTV/screenshot

Virovitičko-podravske županija u suradnji s Hrvatskim vodama tijekom sljedećih 5 godina provodit će restauraciju rukavca rijeke Drave na području općine Lukač. Dio je to velikog europskog projekta Očuvanja i obnove poplavnih šumskih staništa.

U sklopu EU projekta Očuvanja i obnove poplavnih šumskih staništa duž više od 2 tisuće četvornih kilometara toka rijeka Mura, Drava, Dunav, kojeg provodi 17 partnerskih institucija iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije, u Virovitičko-podravskoj županiji restaurirat će se rukavac rijeke Drave u blizini naselja Budrovac Lukački, na području zvanom Orlovo selište. 

Na području koje je u proteklom razdoblju bilo zatvoreno, otvarat će se dijelovi prema rijeci Dravi kako bi se omogućio protok vode u rukavac. Također, uklanjat će se jedna brana koja je odijelila rukavac od rijeke Drave. To je istaknuo Vladimir Ajhler, čuvar prirode iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u razgovoru za HRT.

Karlo Fičko, također čuvar prirode iz iste ustanove, objasnio je da je barijera izgrađena šezdesetih godina prošlog stoljeća te da je onemogućila protok vode, što je rezultiralo nakupljanjem sedimenta u rukavcu. Ovim projektom osigurat će se postojanost ekoloških uvjeta za biljne i životinjske vrste koje nastanjuju to stanište.

Vrijednost rekonstrukcije iznosi 610 tisuća eura

U Orlovom selištu, koje naziv nosi prema kralju visina Orlu štekavcu, povećat će se bioraznolikost biljnog i životinjskog svijeta, a ovo će područje postati mrjestilište za razne vrste riba koje obitavaju u rijeci Dravi.

Mi smo sada trenutno u fazi provedbe istraživanja nultog stanja rukavca odnosno područja rukavca. Kada se to utvrdi prionut će se onda monitorinzima kojima će se pratiti stanje tijekom provedbe zahvata restauracije, dakle obnove staništa i onda kako će se razvijati i projekt predstoje nam monitorinzi da vidimo koje smo zapravo rezultate postigli, zaključuje Ajhler.

Vrijednost rekonstrukcije rukavca iznosi gotovo 610 tisuća eura, a uz Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u provedbi sudjeluju i Hrvatske vode.

Kompletan projekt unutar Pentalateralnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav provodit će se sljedećih pet godina i vrijedan je oko 20 milijuna eura.