Počele prijave u sustav za upis u prvi razred srednje škole

0
foto: Canva

Za upis u prvi razred srednje u školskoj godini 2023./2024. predviđena su 48.753 mjesta, a danas počinju prijave u sustav. Prijave programa koje učenici žele upisati trajati će od 28. lipnja do 7. srpnja, stoji u Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Upisi će se provoditi elektronski preko stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole https:// srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole, stoji u Odluci o upisu u prvi razred srednje objavljenoj u Narodnim novinama.

U gimnazijske programe predviđen je upis 11.107 učenika, u četverogodišnje strukovne programe 19.072 učenika, a u trogodišnje strukovne programe 6784 učenika.

U trogodišnjim programima za vezane obrte ima mjesta za 5182 učenika. U petogodišnjim programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege predviđeno je mjesta za 1256 učenika.

Programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme može upisati 109 učenika, prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 917 učenika, a programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1419 učenika.

U programe redovitog obrazovanja u srednjim školama čiji su osnivači vjerske zajednice s pravom javnosti može se upisati 919 učenika, a u one čiji su osnivači pravne ili fizičke osobe 1824 učenika.


Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok bit će objavljen 14. srpnja. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa za jesenski rok je od 21. do 25. kolovoza, rezultati će biti objavljeni 26. kolovoza, a objava slobodnih upisnih mjesta 30. kolovoza.

Naknadni upisni rok za one koji nisu ostvarili pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku bit će održan 1. do 29. rujna.