Po čemu se trudnice i dojilje razlikuju od ostale populacije kada je u pitanju liječenje prehlade?

0
foto: Pixabay

Zapravo nema  značajne razlike u liječenju obične prehlade u trudnoći ili izvan nje. Uobičajnu prehladu zapravo nije potebno liječiti osim posve simptomatske terapije-  prije svega snižavanja povišene temperature, a može se utjecati i na vodenkasti iscjedak iz nosa, suhi, nadražajni kašalj te osjećaj ”grebanja” u grlu. Glede terapije ona je zapravo  ista radilo se o trudnoći ili ne, piše Mamin kutak.

Mogu li prehlada i gripa utjecati na fetus?

U pravilu ne. Virusi koji uzrokuju običnu prehladu te virus influence nemaju u pravilu teratogenog djelovanja. Ova stanja  mogu utjecati na trudnoću ili plod jedino u slučaju pojave težih komplikacija koje su prije svega moguće u slučaju gripe. Utjecaj je prije svega indirektan tako što utječu na zdravlje same trudnice ali ne  na plod  No, to je na svu sreću vrlo rijetko. Protiv gripe se treba I može cijepiti I trudnoća nije kontraindikacija za cijepljenje.

Koje lijekove trudnice i dojilje mogu uzimati za snižavanje temperature? Postoje li koje nuspojave?

Za snižavanje temperature su trudnoći u pravilu koristi paracetamol (ovo je stručno ime lijeka a komercijalni nazivi su npr. Lekadol, Lupocet, Plicet – to su samo najčešće prisutni preparati ali ima i drugih). Potrebno je snižavati temperaturu višu od 37,5 C. Svakih 4 sata se u slučaju potrebe može uzeti jedna tableta za odrasle – a to je 500 mg. Ukoliko je temperatura viša od 38,5 C mogu se odjednom uzeti i 2 tablete. Ukoliko je dakle potrebno tijekom 24 sata se može uzeti 6-10 tableta što se rijetko kada mora učiniti i u tim dozama ne bi trebalo biti nikakvih značajnijih nuspojava. Alergijske manifestacije na paracetamol su jako rijetke I gotovo da ih se sjećam svega nekoliko u četrdestogodišnjoj praksi.

Smiju li trudnice koristiti sirup protiv kašlja (sadrže alkohol) i antiseptike usne šupljine? Kako umiriti kašalj i ublažiti grlobolju na siguran način?

Trudnice smiju koristiti neka sredstva protiv ,prije svega, suhog, nadražajnog kašlja. To što neki pripravci sadržavaju malo alkohola odnosno to  što se radi o alkoholnim tinkturama je zapravo posve beznačajno jer su to količine alkohola koje nemaju nikakvog štetnog  utjecaja I daleko su manje od količine alkohola koja bi se konzumirala u jednoj čaši vina ili piva što tijekom trudnoće zapravo nije zabranjeno. Koriste se sredstva protiv kašlja koja nisu opijatskog sastava (uostalom, danas takvih više i nema na hrvatskom tržištu) ali pokazao  da su  dobri u trudnoću   prirodni, posve neškodljivi sirupi od islandskog lišaja ili sljeza.  Uobičajeni antiseptici za usnu šupljinu (npr Betadine ili Hexoral) se mogu koristiti tijekom trudnoće.

Za grlobolju postoji nekoliko preparata u ručnoj (slobodnoj) prodaju koji svi odreda sadrže nešto mente, malo dezinficijensa a ukoliko sadrže i malo lokalnog anestetika su još  efikasniji. Uz navedene preparate (npr. Streptsils odnosno Strepsils plus , Septolete ali I brojne druge) se grlobolja vrlo dobro suzbija dok je nadražajni kašalj teže posve sigurno kontrolirati no  kako sve ipak uobičajeno ne traje duže od nekoliko dana ne bi trebalo biti značajnijih poteškoća. Ukoliko se sve ”razvuče” na duži period tada treba učiniti pregled jer bi se mogla razviti neka komplikacija za koju će trebati specifično liječenje.

Kako žene u trudnoći reagiraju na inhalaciju eteričnim uljima? Preporučujete li tretmane ljekovitim biljem, po principu “naših baka”?

Mišljenja sam da se inhalacija eteričnim uljima može koristiti odnosno da škodljivosti nema.

Smiju li trudnice i dojilje koristiti nazalne dekongestive u spreju i kapima? (uobičajenim rječnikom kapi za nos)

Smiju. Ne bi trebalo biti nikakvih poteškoća ukoliko se ne pretjeruje sa količinama. Odnosno ukoliko se drži  preporuka proizvođača o broju ”ušmrkavanja” ili inhaliranja preparata ne bi trebalo biti nikakvih problema  kako  u trudnoći tako i izvan nje. To što proizvođači napišu da se upotreba ovih preparata ne savjetuje tijekom trudnoće je zapravo pretjerana i zapravo služi da bi s sebe skinuli odgovornost u slučaju potencijalnih tužbi u slučaju problema u trudnoći, a što bi neki mogli protumačiti kao djelovanje ovih preparata (zapravo u uobičajenim dozama nema štetnog djelovanja)

Trebaju li povećati ili ograničiti konzumaciju određenih vitamina i minerala, s obzirom na svoje stanje?

Svim trudnicama koje redovito kontroliramo uobičajeno preporučujemo uzimanje mineralovitamiskih preparata za trudnice i to su u pravilu dovoljne količine svega što je potrebno. Eventualno u slučaju teže anemije se može  uz ove preparate dodati još i  preparat željeza.  Za vrijeme prehlade nema potrebe za povećavanjem doza ovih preparata.

Postoje  li kakvi savjeti za zaštitu od prehlada, viroza I gripe? Mogu li se trudnice cijepiti protiv gripe?

Nema nikakvih specijalnih preporuka baš za trudnice , a koje ne bi vrijedile i generalno za sve. Prije svega treba izbjegavati direktni kontakt sa oboljelima  a za  vrijeme epidemije, prvenstveno gripe izbjegavati masovnija okupljanja jer je ondje i mogućnost  infekcije veća. Trudnice se  mogu cijepiti protiv gripe  I to I preporučujemo (čak i na trošak HZZO-a).