Plenković: Sutra razgovori s DP-om i manjinama, već imamo 76 ruku

0
foto:HRT

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se javnosti s optimističnim tonom, najavljujući formiranje nove Vlade uz podršku nacionalnih manjina i Domovinskog pokreta.

Plenković je iznio planove o sastancima s predstavnicima nacionalnih manjina i Domovinskim pokretom, ističući da već imaju osiguranu podršku 76 zastupnika za formiranje nove Vlade. Naglasio je da su razgovori s partnerima napredovali u dobrom smjeru te da su dobili snažnu potporu kao budući mandatar za sastav treće Vlade.

Istaknuo je važnost poštivanja prava manjina te najavio usvajanje programa za nacionalne manjine. Odbacio je ideju o ukidanju manjinskih mandata u Saboru, naglašavajući da će se HDZ pobrinuti za njihovu zaštitu.

Plenković je također kritizirao poražene političke suparnike, posebno SDP, optužujući ih za neprihvatljivo ponašanje nakon izbora te ih nazvao korumpiranima. Izrazio je opuštenost uoči pregovora o parlamentarnoj većini, ističući da su pritisci na političke protivnike, a ne na HDZ.

Optimizam vlada unutar HDZ-a oko pregovora, a očekuje se da bi ovaj tjedan mogli dobiti jasniju sliku o sastavu buduće parlamentarne većine. Sutra su planirani važni sastanci s Domovinskim pokretom, a pregovori s nacionalnim manjinama također su u fokusu.

Ukupno, Plenkovićeva najava sugerira stabilnost i odlučnost u formiranju nove Vlade, uz široku parlamentarnu podršku, dok politički pritisci nastavljaju iz SDP-a i drugih političkih krugova.