Plenković: ‘Ovakvo puštanje podataka u javnost je neviđeno, ustrajemo na Turudiću’

0
foto;HRT

Završio je sastanak Predsjedništva HDZ-a na kojem se razgovaralo i o porukama kandidata za čelnog čovjeka DORH-a Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, optužene za korupciju. Premijer Andrej Plenković je potvrdio da Vlada ne odustaje od izbora Turudića za glavnog državnog odvjetnika, o čemu bi u srijedu trebao glasati Hrvatski sabor. 

Premijer je izvijestio je kako je potpora Ivanu Tuduriću dobila jednoglasnu potporu HDZ-ovih zastupnika i ministara te da će kao stranka ustrajati na prijedlogu Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

– Važno je da podsjetim na novu transparentnu proceduru za izbor glavnog državnog odvjetnika. Javilo se četvero kandidata čiji su programi objavljeni javno. potom su bila saslušanja na Odboru i u Vladi. Gospodina Turudića smo odabrali kao najboljeg kandidata, kazao je Andrej Plenković.

Dodao je kako je nakon toga uslijedila “intenzivna kampanja niza aktera, oporbenih stranaka u koju se uključio i predsjednik”.

– Očito ima puno ljudi kojima se Turudić, kao čovjek koji dolazi van sustava državnog odvjetništva – ne sviđa na čelu te institucije, dodao je.

– Prvi je slučaj njegovog drugog rođaka Vrlje. On se izuzeo iz tog predmeta, je li se on sjetio toga nakon mjesec ili pet, šest mejseci je iz našeg kuta nebitno. (…) Turudić nije učinio ništa što bi moglo biti okvalificirano kao pogodovanje. Dapače, na tom istom sudu, kojega je on tada bio predjednik – njegov rođak je osuđen i to na četiri godine, rekao je Plenković.

Što se tiče susreta sa Zdravkom Mamićem Turudić je to prijateljstvo deklarirao, dodao je Plenković koji se potom osvrnuo i na poteze predsjednika Zorana Milanovića.

Kazao je kako vezano za susrete iz 2016, kad je DORH vodio postupak protiv Mamića – “nema nikakvog materijalnog dokaza o čemu su pričali – o potencijalnom predmetu, o prijateljskom savjetovanju ili su razgovarali o Dinamu, Hajduku ili reprezentaciji”.

– Ono što je bitno jest da su saznanja o tome su imali Lozančić, tadašnji šef SOA-e, sasvim sigurno i tadašnji premijer gospodin Milanović i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan. A nitko nije poduzeo ništa, naglasio je Andrej Plenković.

– Prošlo je od tad 9 godina i sad se u svom kružoku sjete. Imam tu dva zaključka. Ili su tada analizirali hoće li nešto poduzeti pa su shvatili da ne mogu ništa dokazati. Ili su čuvali informaciju u ladici i čekali pogodan trenutak s njom izađu u javnost, ustvrdio je Plenković.