Plenković: Incijalni razgovori o ruskom cjepivu, čekamo odobrenje EMA-e

0
foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o cjepivu Sputnjik V.

Ako to cjepivo dobije odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), želimo biti u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cjepiva, istaknuo je.

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a Plenković je odgovarao na pitanja novinara, među kojima je bilo i pitanje hoće li Hrvatska, poput Mađarske, interventno uvesti rusko cjepivo Sputnjik V protiv bolesti covid-19.

Puno “kakofonije” u medijima o ruskom cjepivu

Uz ocjenu kako je u medijima puno “kakofonije” u vezi ruskoga cjepiva, premijer je istaknuo da je hrvatska Vlada proteklih mjeseci radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju što je, podsjetio je, bila i odgovornost Vlade koja je to i učinila.

S tim u vezi, spomenuo je 1,9 milijuna doza Pfizerova cjepiva, milijun doza Modernina cjepiva, 2,7 milijuna doza AstraZenecina cjepiva i još 900 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson koja je, dodao je, sada počela proceduru registracije cjepiva jer sva cjepiva prolaze verifikaciju EMA-e.

“Hrvatske je članica Europske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lijekovi i cjepiva koja dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Europske agencije za lijekove, a u tom procesu sudjeluje i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode  (HALMED)”, izjavio je Plenković.

Ocijenio je kako smo sada u poziciji da, ne našom krivnjom, dolazi do sporije distribucije cjepiva na razini EU-a te Vlada želi vidjeti koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavu cjepiva koje, poput Sputnjika, može biti dostupno.

Plenković je potvrdio kako je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i vanjskih poslova poslati određene upite i zahtjeve ruskoj strani. Dodao je da Rusija trenutačno kontaktira s EMA-om na razini tzv. znanstvenog odbora, a u tom procesu će sudjelovati i HALMED.

“Pa ako se istodobno dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali određene doze kako bismo de facto popunili praznine koje trenutačno postoje, premda su najave, a o tome je danas govorio i Stožer, za kraj veljače i ožujak dobre – oko 600 tisuća doza cjepiva, i puno više u travnju i svibnju”, istaknuo je premijer.

Ustvrdio je kako Vlada želi biti odgovorna u svim aspektima, naročito kada je riječ o zdravstvu i sigurnosti građana.

“Odnosno da budem sasvim precizan – razlika je kada neko cjepivo ili lijek odobri EMA tada kada je ono dostupno na hrvatskom tržištu, za njegovu kvalitetu ili eventualne nus pojave odgovara proizvođač, a ako su lijekovi bez certifikata onda odgovara država, a mi nikako ne želimo doći u situaciju da nemamo na tržištu nešto što je provjereno i pouzdano”, zaključio je Plenković.