Pao je snijeg: Vozači oprez

0

Noćas je pao prvi ovogodišnji snijeg te na snagu stupaju zimsku uvjeti na cestama stoga policija upozorava vozače i poziva na dodatan oprez.

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimskom opremom autobusa, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Sukladno Odluci o  obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/13) navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta, odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na području Policijske uprave osječko-baranjske, u režim zimskih dionica javnih cesta svrstane su slijedeće ceste:

A5Čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3)
2Osijek (D34)– Vukovar – G. P. Ilok (gr. R. Srbije)
7G. P. Duboševica (gr. R. Mađarske) – Beli Manastir – Osijek (D2)
34Donji Miholjac (D53) – Valpovo – čvorište Osijek (A5)
53G. P. Donji Miholjac (gr. R. Mađarske) – Našice – G. P. Slavonski Brod (gr. BiH)
212D7 – Kneževi Vinogradi – G. P. Batina (gr. R. Srbije)
213D2 – G. P. Erdut (gr. R. Srbije)
519Dalj (D213) – Borovo (D2)

Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Kazne

Za vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kao i za vozača koji na zimskim dionicama javnih cesta u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja na vozilu nema propisanu zimsku opremu propisana je novčana kazna.

Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 132.72 eura.

Policija je objavila da će se novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kazniti pravna ili fizička osoba (obrtnik) ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, objavila je policija.

Novčanom kaznom u iznosu od 390 do 920 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći put.