Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Zdravstveni radnici u Hrvatskoj primili su pismo upozorenja koje su u suradnji s HALMED-om i Europskom agencijom za lijekove potpisali i nositelji odobrenja za lijekove koji sadrže pseudoefedrin, a uglavnom je riječ o lijekovima protiv gripe i prehlade.

Nositelji odobrenja za lijekove koji sadrže pseudoefedrin Alkaloid, Bayer, Pliva Hrvatska, Reckitt Benckiser, Krka-farma, Bosnalijek i Jadran Galenski laboratorij u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su zdravstvenim radnicima pismo o riziku od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin u Hrvatskoj su odobreni u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, povišene tjelesne temperature i bolova, alergijskog rinitisa (upala nosnih kanala) ili vazomotornog rinitisa (upala nosnih kanala zbog nealergijskih ili neinfektivnih uzroka), u osoba s kongestijom nosa (začepljen nos).

To su rijetka stanja koja mogu uključivati smanjenu opskrbu mozga krvlju (ishemija), što potencijalno može dovesti do ozbiljnih i životno ugrožavajućih komplikacija. Uz brzu dijagnozu i liječenje, simptomi najčešće nestanu.

Agencija je još ranije preporučila da se lijekovi koji sadrže pseudoefedrin ne primjenjuju u bolesnika s visokim krvnim tlakom koji je ozbiljan ili nekontroliran (koji se ne liječe ili ne odgovaraju na terapiju), ni bolesnika s ozbiljnom akutnom ili kroničnom bubrežnom bolešću ili zatajenjem.

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin u Hrvatskoj su odobreni u kombinaciji s lijekovima za liječenje simptoma prehlade i gripe, poput glavobolje, febriliteta i bolova, alergijskog rinitisa (upala nosnih kanala) ili vazomotornog rinitisa, u osoba s kongestijom nosa (začepljen nos).

Zabilježeni su pojedini slučajevi sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije i sindroma reverzibilne cerebralne vazokonstrikcije uz primjenu lijekova koji sadrže pseudoefedrin.

Simptomi uključuju iznenadnu jaku glavobolju, mučninu, povraćanje, smetenost, napadaje ili poremećaje vida. Bolesnike treba savjetovati da odmah prestanu koristiti lijekove i potraže liječničku pomoć ako razviju simptome, upozoravaju u Agenciji za lijekove.