Osječko-baranjska županija: U siječnju do sada više od 9000 zaraženih koronavirusom

0

Do sada je tijekom siječnja u Osječko-baranjskoj županiji pozitivan nalaz na koronavirus potvrđen u 9409 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite dodajući da je to više od dvije tisuće  od dosadašnjega najvećeg broja zaraženih na mjesec, onog u prosincu 2020.

U prosincu 2020. je potvrđeno 7367 slučajeva zaraze koronavirusom, što govori da se ova varijanta virusa puno brže širi nego do sada, rekao je na konferenciji za novinare načelnik stožera dožupan Mato Lukić.

Govoreći o stanju u školama, Lukić je rekao da su, prema jučerašnjim podatcima, na koronavirus pozitivna 1273 učenika, a u samoizolaciji ih je 3691. Na koronavirus je pozitivan i 241 djelatnik škola, nastavnici i prateće osoblje, a 136 ih je u samoizolaciji, dodao je.

Izvijestio je kako se u osječkome Kliničkom bolničkom centru (KBC) i u našičkoj Općoj županijskoj bolnici trenutačno liječi 98 oboljelih od covida-19, od kojih 77 u osječkome KBC-u, gdje je za te pacijente na raspolaganju 135 postelja, što je sada na 58 posto popunjenosti.

Dodao je kako su u Respiracijskom centru osječkoga KBC-a na raspolaganju 24 respiratora, koji su popunjeni 28 posto, a u našičkoj bolnici, gdje je na liječenju 21 pacijent, za oboljele od covida predviđeno je 40 postelja.

Voditelj službe za epidemiologiju županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nikola Kraljik rekao je kako je ta županija u samom vrhu po primarnoj procijepljenosti.

Još na cijepljenje motiviramo sugrađane koji se do sada nisu odlučili primiti ni prvu dozu cjepiva, pa tjedno prosječno prvom dozom cijepimo nešto manje od 600 osoba, do 800 osoba drugom dozom, a od 13. prosinca prošle godine broj osoba cijepljenih trećom dozom povećan je s deset tisuća na gotovo 35 tisuća, rekao je Kraljik.