Osječke vatrogasce posjetio župan, zahvalio im se i poklonio bušilicu

0

Župan Ivan Anušić posjetio je danas pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka kako bi im zahvalio na sudjelovanju u saniranju potresom pogođenih područja Sisačko-moslavačke županije, kao i drugim aktivnostima koje kontinuirano provode.

– Osobno sam se želio zahvaliti pripadnicima JVP Grada Osijeka, kao i drugim vatrogascima iz Osječko-baranjske županije koji su bili na potresom stradalom području te reći da im je Županija na raspolaganju u smislu financijske i druge potpore, pomoći u opremanju. Na stradalo područje otišli su istog dana kada se potres dogodio i tamo pokazali visoku razinu profesionalnosti, solidarnosti i požrtvovnosti u pomaganju ljudima, što je na ponos svima nama u Osječko-baranjskoj županiji – rekao je župan Ivan Anušić.

Ovom prigodom pripadnicima JVP Grada Osijeka župan je poklonio bušilicu, koja im je potrebna upravo za hitne intervencije poput nedavnih u Petrinji i okolici. Naravno, Osječko-baranjska županija redovito daje značajan doprinos stvaranju boljih uvjeta rada svih vatrogasnih postrojbi i podizanju njihove materijalno-tehničke opremljenosti na višu razinu, pa između ostalog dobrovoljnim vatrogasnim društvima uplaćuje troškove za liječničke preglede, javnim vatrogasnim postrojbama sufinancira nabavu osnovnih sredstava, prati njihove programe i projekte.

Zapovjednik JVP Grada Osijek Zoran Pakšec podsjetio je kako su 29. prosinca 2020. godine, odmah po saznanju za razorni potres na području Sisačko-moslavačke županije, vatrogasne postrojbe Osječko-baranjske županije stavile svoje ljudstvo i opremu na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku, konkretno 13 vozila i 89 vatrogasaca iz 19 postrojbi. Istog dana u Petrinju je otišlo 15 vatrogasaca specijalno obučenih za spašavanje iz ruševina sa svom potrebnom specijalističkom opremom, a potom još 8 vatrogasaca. Deset dana radili su na sanaciji krovova, rušenju dimnjaka i zabata nastradali u potresu, kao i na otklanjanju drugih opasnosti koje su prijetile stanovništvu te druge potrebne poslove. Naravno, vatrogasne postrojbe i sada su spremne pružiti pomoć u izvanrednim situacijama, dakako u nadi da za to neće biti potrebe.