Osječka Orqa nagrađena Zlatnom kunom kao najinovativnija tvrtka

FOTO: HKG

Na svečanosti održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu dodijeljena je Zlatna kuna, nagrada kojom Hrvatska gospodarska komora od 1993. odaje priznanje najuspješnijim tvrtkama u Hrvatskoj. U središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući okupili su se predstavnici poslovne zajednice koji već jesu i oni koji tek postaju brend Hrvatske na europskom i svjetskom tržištu.

U kategoriji velikih tvrtki Zlatnu kunu osvojio je karlovački HS Produkt, najuspješnijim srednjim poduzećem proglašen je Olimp, najboljim malim Aquarium Pula, dok su u kategoriji banke i društva za osiguranje nagradu odnijeli Erste banka i Wiener osiguranje.

Najinovativnijom tvrtkom proglašena je osječka Orqa koja se u pet godina od osnutka prometnula u jednu od tehnološki najnaprednijih tvrtki, koja proizvodi i u više od 50 zemalja diljem svijeta izvozi video sustave i komponente bespilotnih letjelica. Rješenja i proizvode nastale u Osijeku koristi i ministarstvo obrane SAD-a, a za ovu, novu kategoriju Zlatne kune formiran je poseban žiri koji su činili poduzetnik i investitor Davorin Štetner, predsjednik Uprave Telemacha za Hrvatsku i Sloveniju Adrian Ježina i suvlasnik tvrtke Geolux Tomislav Grubeša.

Ove godine Zlatna kuna dodijeljena je u šest kategorija, a vrijedi istaknuti da su, uz financijske pokazatelje, po prvi put u kategorijama nagrade malim, srednjim i velikim tvrtkama uključeni pokazatelji održivosti, kao jednog od strateških područja koje Hrvatska gospodarska komora prepoznaje i potiče kod domaćih tvrtki.

„Zbog iznimnih pojedinaca, neovisno o tome radi li se o umjetnicima, znanstvenicima, sportašima ili poduzetnicima, često smo zemlja kojoj se divi cijeli svijet. Među ovogodišnjim nominiranim i laureatima imamo tvrtke i pojedince koji mogu biti zvijezde vodilje našoj djeci, koji u našoj zemlji stvaraju globalne uspjehe, postaju mjerilo kvalitete i lideri u najnaprednijim tehnologijama. Istovremeno, imamo i one koji su garancija sigurnosti, stabilnosti i održivosti  svih ovih intenzivnih i izazovnih godina, u kojima su mnogi giganti nestajali s tržišta“, poručio je u uvodnom obraćanju predsjednik HGK Luka Burilović.

„Gospodarski trenutak u kojemu se nalazimo, vrijeme isprepletanih kriza koje su s nama pune tri godine, čini da smo mi kao Vlada u situaciji gdje opetovano moramo intervenirati u gospodarstvo, kako bi građanima ali i brojim kompanijama pomogli da prebrode krizu“, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je istaknuo da smo danas u društvu zemalja koje će imati najveći rast BDP-a unatoč nepovoljnim prognozama, a za to su zaslužni gospodarstvenici i između ostalog, i današnji laureati.

U kategoriji najuspješnije banke u Hrvatskoj u 2021. Zlatnu kunu dobila je Erste banka budući da je uz rast dobiti zadržala stabilnost operativnog poslovanja, ali i omogućila online realizaciju gotovinskih kredita putem digitalne platforme George i za klijente drugih banaka. Keks Pay aplikacija bilježi kontinuirani razvoj i rast korisnika, a ova banka daje i značajan doprinos podizanju financijske pismenosti.