Osječka mljekara od sutra nastavlja s proizvodnjom u sklopu Belja

0
foto: Fortanove grupa

Fortenova grupa je danas u Osijeku preuzela proizvodni pogon osječke mljekare u kojoj će od 1. siječnja 2021. Belje plus nastaviti 70-godišnju tradiciju proizvodnje domaćih mliječnih proizvoda u Osijeku, a u proizvodnji će zaposliti 88 radnika.

Preuzimanje imovine bivše MEGGLE-ove mljekare u Osijeku realizirano je u skladu s potpisanim sporazumom između Fortenova grupe i MEGGLE Hrvatska o kupoprodaji proizvodne imovine, nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Belju plus odobrila namjeru provedbe koncentracije u djelatnosti proizvodnje mliječnih proizvoda.

Sirovinu za osječku mljekaru Belju će isporučivati 249 kooperanata, a ukupne procijenjene dnevne količine isporuke kreću se na razini većoj od 20.000 litara mlijeka.

„U ovim okolnostima, dok svjedočimo tragedijama ljudi i cijelih gradova, osiguravanje budućnosti kroz obnovu, ne samo objekata, nego i gospodarstva, najveća je poruka optimizma koju možemo poslati stradalima. I naše preuzimanje ovog osječkog pogona jedna je od takvih poruka. Sa širenjem mliječne proizvodnje u Fortenova grupi, omogućili smo održanje zaposlenosti značajnog broja zaposlenika, kooperantima osiguravamo kontinuitet isporuka mlijeka, a kroz proizvode više dodane vrijednosti koje ćemo raditi u Osijeku, otvaramo i novu razvojnu perspektivu za Slavoniju i Baranju, pa i dodatna zapošljavanja u budućnosti. Fortenova grupa je ovu akviziciju realizirala ciljano i u pravom trenutku – osim što kupci sve više preferiraju proizvode od domaće sirovine, u je konačno zaustavljen trend drastičnog pada proizvodnje domaćeg mlijeka, pa će novi
proizvodi koji će izlaziti iz ovih pogona biti dodatan poticaj rastu količinske proizvodnje i smanjivanju uvoza mlijeka u Hrvatsku. Mislim da za jednu kompaniju, ali i za cijelu zajednicu, nema boljeg početka nove godine“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom formalnog preuzimanja pogona osječke mljekare.

„Belje od danas ima dvije tvornice mliječnih proizvoda – jednu u Belom Manastiru i jednu u Osijeku. U Belom Manastiru nastavljamo s proizvodnjom ABC sira, jednog od najjačih brendova u regiji, a u Osijeku pokrećemo proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda za koje postoje proizvodne linije. Imamo tradiciju proizvodnje, iskustvo i znanje pa je i logično da je za prvu investiciju Fortenova grupe izabrana upravo proizvodnja mliječnih proizvoda. U mljekari u Osijeku, u prvo vrijeme, proizvodnja će biti fokusirana na kupce s kojima smo postigli dogovore o plasmanu. Naš novi asortiman mliječnih proizvoda najviše kvalitete, proizvedenih isključivo od hrvatskog mlijeka, plasirat ćemo na tržište početkom proljeća“ – istaknuo je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja plus, uz naglasak da će Belje kontinuirano raditi na unapređenju odnosa sa svojim kooperantima.


Kooperanti osječke mljekare Belje su uglavnom OPG-ovi s područja pet slavonskih županija, od Mohova na istoku do Čađavice na zapadu. Uglavnom je riječ o farmama s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mlijeka, na kojima radi više generacija u obitelji, uz veliku brigu o životinjama, kvaliteti ishrane i kvaliteti mlijeka.