Osijek dobiva koncertu dvoranu, a 22. Osječko ljeto kulture trajat će cijelo ljeto

0

Čak 52 programa u dva ljetna mjeseca bit će ponuđena građanima i gostima grada Osijeka na najvećoj kulturnoj manifestaciji istoka Hrvatske – Osječkome ljetu kulture. U organizaciji i produkciji Grada Osijeka, te uz potporu brojnih gradskih institucija, 22. OLJK održat će se od 2. srpnja do 3. rujna 2022.

Program donosi visokokvalitetne programe iz područja kazališne, glazbene i koncertne, plesne, književne, likovne, novomedijske i filmske kulture. U ponedjeljak su ga u prostoru buduće Koncertne dvorane Kulturnog centra Osijek predstavili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskoga odbora OLJK-a Jasenka Crnković, te ravnatelj Kulturnoga centra Osijek i predsjednik Programskoga vijeća Ivan Kristijan Majić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je za uređenje koncertne dvorane Grad uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU osigurao 5,8 milijuna kuna.

– Osijek će nakon dugog niza godina konačno dobiti ono što zaslužuje, a to je koncertna dvorana. Ovih dana pokrećemo javnu nabavu za njezin dovršetak. Na taj način stvaramo nove vrijednosti, jer osim što će donijeti nove kulturne sadržaje, očekujemo i nove turiste, a time i pojačanje turizma i gospodarstva – istaknuo je gradonačelnik Radić.

– Osječko ljeto kulture ove godine trajat će cijelo ljeto uz 52 programa na brojnim lokacijama diljem grada. Svečano otvorenje bit će na Trgu Vatroslava Lisinskog. Sadržaji će se odvijati većinom u Tvrđi, ali i na drugim lokacijama, poput krova KC-a, Nove rupe, Gradske i sveučilišne knjižnice, te Muzeja likovnih umjetnosti. Svatko će se moći pronaći u nečemu, a izdvojio bih kazališni program i reviju predstava Saše Anočića, koja je svojevrsni hommage prerano preminulom redatelju – dodao je gradonačelnik.

Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika i predsjednica Organizacijskoga odbora, najavila je kako će se programi uglavnom odvijati vikendima i praznicima.

– Htjeli smo pružiti građanima jedan prekrasan doživljaj Osječkog ljeta kulture i da traje cijelo ljeto. Imamo 52 programa na poznatim osječkim lokacijama. Bit će gostovanja Teatra EXIT Saše Anočića gdje će se izvesti njegove respektabilne predstave ,,Gospodin Nobody” i ,,Crveni nosovi”. Na ovogodišnjem Osječkom ljetu kulture sudjelovat će i gradovi prijatelji Osijeka – kazala je zamjenica Crnković.

Ravnatelj Kulturnog centra Osijek i predsjednik Programskoga vijeća OLJK-a Ivan Kristijan Majić dodao je da će se programi proširiti i na metal bendove, nastupe poznatih DJ-eva i druge urbane sadržaje, a bit će besplatni za sve posjetitelje i ove godine.