Održan tečaj kardiopulmonalne reanimacije za zdravstvene djelatnike Doma zdravlja OBŽ

0

Dom zdravlja Osječko baranjske županije u suradnji sa Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskim liječničkim zborom organizirao je 11. lipnja 2022. godine tečaj kardiopulmonalne reanimacije za zdravstvene djelatnike Doma zdravlja, a koji će zbog velikog interesa u narednom razdoblju biti organiziran u još tri dodatna termina. Tečaj je održan u prostorijama centralne zgrade DZ OBŽ gdje su osim kardiološkog tima ustanove kao predavači sudjelovali i stručnjaci KBC Osijek.

Kardiopulmonalna reanimacija (KPR) označava postupak oživljavanja, te predstavlja niz aktivnosti kojima se pruža prilika za preživljavanje bolesnicima s potpunim prestankom rada srca. O vremenskom periodu između prestanka rada srca (tzv. srčanog aresta) i započinjanja postupaka KPR ne ovisi samo život, nego i buduća kvaliteta života uspješno reanimirane osobe.

Voditeljica tečaja, Livija Sušić dr.med., spec.interne medicine – subspecijalist kardiologije, istaknula je važnost ovog tečaja u edukaciji i reedukaciji zdravstvenih djelatnika o postupku kardiopulmonalne reanimacije, posebice za djelatnike koji nemaju često mogućnost samostalnog izvođenja navedenog postupka.

Tečaj KPR u organizaciji DZ OBŽ u razdoblju od 2015.-2019.g. održan je četiri puta za 324 djelatnika što govori o zalaganju ustanove da svojim djelatnicima osigura mogućnost kontinuiranog usavršavanja a što je prepoznato od strane zdravstvenih djelatnika koji su po završetku tečaja iskazali zadovoljstvo naučenim i zainteresiranost da se navedena edukacija ponavlja u intervalima prosječno svake dvije godine.