Odvjetnik: Vlada je pogriješila s trgovcima, velika je šansa da kazne padnu na sudu

foto: N1

Odvjetnik Stjepan Lović, koji se bavi trgovačkim pravom, za N1 je komentirao može li vlada uopće postići nešto u ratu s trgovcima oko poskupljenja koja su uslijedila s uvođenjem eura. 

Kao što je već rečeno, današnji zakonodavni okvir ne daje vladi okvir zbog kojeg bi mogla kažnjavati trgovce zbog povećanja cijena, kaže Lović objašnjavajući da zakon zabranjuje neopravdano povećanje cijena, ali nigdje nije definirano što je neopravdan razlog za dizanje cijena.

Na pitanje kako bi se moglo dokazati usklađeno djelovanje svih trgovaca, on kaže da je riječ o kompliciranom postupku pred Agencijom u kojem je potrebno dokazati da su trgovci među sobom postigli dogovor o povećanju cijena, a to je, smatra, jako teško.

“Vlada je pogriješila što je napravila hajku na male trgovce koji su jednostavno morali dići cijene zbog uvjeta na tržištu. Oni će u velikom broju platiti tu prekršajnu kaznu, a postoji velika šansa da svi ti nalozi budu oboreni pred Prekršajnim sudom”, govori.

“Vlada najavljuje neke mjere, ali te mjere trebaju biti u skladu s Ustavom i europskom pravnom stečevinom. Ako ne bude tako, to će lako biti oboreno”, smatra Lović.