Odgađa se cijepljenje drugom dozom na krajnji zadani rok

0
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Screenshot_20201209_122339-1024x584.jpg
foto: screenshot

Danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Capak i Markotić predstavili su nove svjetske studije treće faze kliničkog ispitivanja cjepiva koje dokazuju ipak drugačije razmake u dobivanju doza od onim samog proizvođača.

Iznijeli su podatke kako cjepivo AstraZenece ima najveću učinkovitost ako se druga doza privi u razmaku od 12 tjedana od one prve, dok je taj razmak za najbolju učinkovitost Pfizera 6 tjedana. Ti razmaci su i dalje u okvirima ovih preporučenih od strane proizvođača, ali su na krajnjoj granici.

Markotić je rekla kako je u prestižnom časopisu Lancet objavljena studija o AstraZenecinom cjepivu. Učinkovitost je bolja što je duži period između dvije doze, bliže osmom tjednu nakon prve doze.

Tako je za AstraZenecino cjepivo pokazalo da je učinkovitije nakon prve doze nego li su to pokazivale prve studije te da su antitijela prisutna od jedne doze čak tri mjeseca.

“Zadnja istraživanja ukazuju da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče obolijevanja i hospitalizacije. Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na krajnju granicu koju je preporučila EMA.”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Capak. Dodao je kako Hrvatska nije jedina država Europske unije koja je donijela takvu odluku.

Markotić je komentirala kako nove studije pokazuju i da je učinkovitije prvu dozu dati manju, a onda drugu veću, međutim to još uvijek nije dovoljno istraženo kako bi se na taj način koristilo.

Dodala je kako se osobe s autoimunim bolestima trebaju cijepiti te da još uvijek ne postoje restrikcije određenih bolesti za cijepljenje. Naglašava kako u posebnim okolnostima trebaju primiti cjepivo osobe alergične na neki sastojak ili se ne trebaju cijepiti uopće. Također, ne cijepe se osobe u akutnoj fazi bolesti zbog slabijeg imuniteta u tom trenutku.

,,Međunarodni stav za autoimune bolesti je da se takvi bolesnici svakako trebaju cijepiti i da je njihov rizik zbog autoimune bolesti od covida-19 puno veći nego što bi bile nuspojave na cjepivo.”, rekla je Markotić.