Odabrane škole u kojima se od jeseni 2023. uvodi cjelodnevna nastave

0
foto: Cavna Pro

Prema podacima Ministarstva, na javni poziv prijavilo se 68 matičnih osnovnih škola, odnosno zajedno s područnim školama koje neke od njih imaju, ukupno 183. Najviše njih i prijavilo se u Osječko-baranjskoj županiji, no nijedna se nije prijavila iz Istarske županije.

MZO je danas objavio popis odabranih škola prema kojem će najviše škola u eksperimentalnom programu sudjelovati iz Osječko-baranjske županije, njih 13, a slijedi Vukovarsko-srijemska županija sa šest škola.

Po pet škola sudjelovat će iz Požeško-slavonske, Splitsko-dalmatinske i Sisačko-moslavačke županije, po četiri škole iz Karlovačke, Virovitičko-podravske i Varaždinske županije te po tri škole iz Koprivničko-križevačke županije.

Iz Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske, Ličko-senjske te Bjelovarsko-bilogorske županije sudjelovat će po dvije škole.

Po jedna škola sudjelovat će iz Grada Zagreba, Međimurske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke te Brodsko-posavske županije.

U odabranim školama iduće četiri školske godine ovaj će se program provoditi eksperimentalno. U sve škole cjelodnevna škola trebala bi ući 2027. prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za učenike razredne nastave će obvezni dio školskog dana trajati do 14 sati, a u predmetnoj nastavi do 14:40 sati. To uključuje vrijeme koje provode na samoj nastavi, kao i u programu potpore i obogaćenog učenja. Nakon toga slijedi izborni dio – izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Cjelodnevna škola donosi nove predmete, tako će se Priroda i društvo podijeliti na Prirodoslovlje te Društvo i zajednicu. Praktične vještine novi su predmet koji će se od 1. do 4. razreda izvoditi jedan sat, a Informatika postaje predmet Informacijske i digitalne kompetencije te će se umjesto dva sata izborno provoditi jedan sat tjedno koji je obvezan. Novi izborni obvezni predmet koji je alternativa Vjeronauku će biti Svijet i ja. Novost je i uvođenje obveznog drugog stranog jezika, koji bi krenuo s dva sata tjedno u 4. razredu i dva sata od 5. do 8 razreda. Također, učenicima od 1. do 4. razreda Tjelesni će predavati kineziolozi umjesto učitelja.