Od danas nove osobne, bit će to 3 dokumenta u jednom

0
foto: ilustracija

Od danas kreće izdavane nove osobne iskaznice, biometrijske, a istodobno će služiti i kao zdravstvena iskaznica te putovnica.

Danas su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

Uz već postojeći elektronički nosač podataka (čip) u novu osobnu iskaznicu će se ugrađivati i beskontaktni elektronički nosač podataka na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (biometrija).

Za izdavanje nove osobne neće se morati ispuniti ikakav obrazac, već samo donijeti fotografiju, dokaz o uplati i staru, nebiometrijsku iskaznicu. Nova osobna vrijedit će pet godina. Za osobe do 70 godina koštat će 100 kuna, a za one starije 70 kuna. Ukoliko osobnu želite dobiti u ubrzanom postupku, u roku od 10 dana, koštsat će 195 kuna, a ako je želite žurno, za samo tri dana – 500 kuna.

Stare osobne iskaznice bit će važeće dok ne isteknu i neće ih trebati mijenjati prije tog roka.