Obnova dvorca Tikveš u punom jeku, slijedi onaj u Bilju

0

Radovi na obnovi i rekonstrukciji kompleksa dvorca Tikveš u sklopu Parka prirode Kopački rit u punom su jeku, a završetak se očekuje još ove godine. Radove su danas obišli osječko-baranjski župan Ivan Anušić sa suradnicima, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj s ravnateljem PP Kopački rit Tomislavom Bogdanovićem i voditeljicom projekta obnove Vesnom Hrvojević.

Lovački dvorac Tikveš kompleks je građevina i uslužnih objekata s manjim glavnim dvorcem koji je sagrađen tridesetih godina 20. stoljeća. Nakon što ga je u svoje doba redovno koristio Josip Broz Tito, tijekom Domovinskog rata dvorac je opljačkan i devastiran. Sada se u njega ulaže 61 milijun kuna europskog novca kako bi zaživio novim-starim sjajem.

Obnovom se priprema za turističku namjenu, a centar zanimanja biti će povijesna priča o prirodnim procesima. Voditeljica projekta, Vesna Hrvojević, otkrila je kako je završetak obnove planiran za jesen ove godine, a da je najveći dio projekta opremanje samih objekata. Pokušavaju nabaviti autentične komade namještaja kako bi odrazili pravo vrijeme dvorca, međutim Hrvojević naglašava kako je to vrlo teško te da će, ukoliko ne uspiju, pokušati replicirati autentičnost.

Ravnatelj Kopačkog rita, Tomislav Bogdanović, rekao je kako projekti poput ovog dvorca jačaju turističku ponudu ovog područja te nude druge vrste turizma koje će zasigurno privući nove turiste.

Župan Anušić i načelnik Cickaj otkrili su kako se u idućim danima kreće s pripremama projekta obnove dvorca Eugena Savojskog u Bilju, koji svoje velebno zdanje skriva u neuređenom okolišu te kontinuirano godinama propada.

Obišli su i Dječji vrtić Grlice u Bilju te Osnovnu školu Lug. Županija je ukupno u posljednje četiri godine uložila 8,2 milijuna kuna novca u Općinu Bilje, a glavni projekti su energetske obnove dviju škola, izgradnja dječjih igrališta, obnova cesta u naselju te besplatni školski obrok. Obnovu dvorca u Bilju navode kao najbitniji projekt za iduće razdoblje.