Najava akcija „Brzina“ i „Pojačani 24-satni nadzor brzine“

0
foto: MUP

U srijedu 21. travnja u  Republici Hrvatskoj provodit će se aktivnosti nadzora brzine kretanja vozila. Speed Marathon je 24-satni nadzor brzine na području cijele Europe tijekom kojega se policijskim djelovanjem osigurava pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.

Ova akcija organizira se tradicionalno jednom godišnje, tijekom ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina, koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja. U poduzimanje aktivnosti na području Republike Hrvatske, 21. travnja bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru prometa.

Policijski službenici će nadzirati brzinu odobrenim metodama i uređajima, a prijestupnici će se  zaustavljati i kažnjavati na licu mjesta. Također, prekršaji brzine utvrđivat će se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila. Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL ciljano bavi u svojim operativnim akcijama.

Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa. Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina, ipak još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.