Objavljuju se svi detalji nove osobne, za mlađe od 18 prvo izdavanje besplatno

0
AKD

Od danas se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od jutros zaprimljeno oko 2.500 zahtjeva za novom iskaznicom. 

Nove će se iskaznice izdavati na rok od 5 godina, a za starije od 70 godina na rok od 40 godina’

– Ovo je zahtjevan posao koji traje više od dvije godine. Prethodio mu je čitav niz analiza u kojima smo i mi sudjelovali. Uredba se primjenjuje iz nekoliko razloga. To je da se njome ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u RH s parametrima tih isprava koje izdaju ostale države članice EU. Povećali smo i sigurnost osobnih i boravišnih isprava ugradnjom integriranjem biometrijskih karakteristika kako bi lakše i nedvojbeno mogli uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Olakšava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo na portalu e-građani, rekao je Božinović.

Istaknuo je da će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta. Dodao je da će građani će brže prelaziti granice. 

Nove osobne služit će i kao zdravstvene iskaznice. “Imaju funkcionalnost i zdravstvene iskaznice, integriran je i matični broj osiguranika

Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina.

Svi građani koji u ovom trenutku posjeduju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima, a prema posebnoj odluci koja je donesena zbog koronavirusa, osobne iskaznice koje su istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. vrijede bez obzira na datum isteka na osobnoj, i to najdulje 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije.