Obilježeno stradanje Borova naselja u Domovinskom ratu

foto: Đuro Karalić (Press032)

Vukovarci su se jučer prisjetili žrtava ubijenih u gradskoj četvrti Borovo naselje gdje je, samo na jučerašnji dan, ubijena 51 osoba, a brojni branitelji i civili odvedeni u nepoznato.

Njima u spomen položeni su vijenci i upaljene svijeće podno ostataka nekadašnjeg Borovo commercea, a potom su se sudionici obilježavanja uputili u koloni sjećanja do crkve Gospe Fatimske, gdje je služena misa koju je predvodio zamjenik provincijala Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda, fra Dragutin Bedeničić.

“U jutarnjim satima počeli su granatirati Borovo commerce i ubrzo se urušio glavni ulaz, a zgrada se zapalila. Podrum se međutim nije urušio. Prilikom izlaska bilo je ovdje odvajanja i jedan je dio ljudi smaknut odmah ovdje, a drugi je dio završio u Borovu Selu, Boboti”, prisjetio se jučer posljednji zapovjednik obrane Borova naselja Ivo Kovačić rekavši kako je 19. studenoga 1991. iz Borova naselja “nestalo” 167 branitelja dok je ubijena 51 osoba.

U govoru tijekom komemorativnog skupa, u ime Udruge “Vukovarske majke” predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir poručila je kako “povjerenje zahtijeva istinu i pravdu i kako, kada govorimo o suživotu, Vukovar danas živi suživot jer suživot je živjeti jedni pored drugih”.

“Vukovar međutim treba život, treba zajedništvo”, kazala je Alvir pozvavši sve one koji imaju bilo koji podatak o sudbini još uvijek 386 nestalih osoba u Vukovaru do to dojave i tako pomognu obiteljima koje ih traže.

Molitvu je molio župnik Župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja, fra Slavko Milić.

Na obali Dunava u Borovu odana je počast stradalim braniteljima i civilima u tome mjestu, a položeni su vijenci i upaljene svijeće i na farmi “Lovas”, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovo naselju i Vukovaru kao i kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u središtu Borova naselja.