Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije Beli Manastir

0

Danas je u Etnološkom centru baranjske baštine potpisan ugovor o realizaciji projekta nadogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uključujući izgradnju solarne sušionice mulja u sklopu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir.

Ugovor su potpisali direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob i izvođač radova Ersa construction iz Turske. Ovo je druga faza projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Beli Manastir u ukupnoj vrijednosti 66 milijuna kuna.

Cjelokupan projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture vrijedan je 146 milijuna kuna od čega su 72 posto bespovratna sredstva Europske unije te po 14 milijuna kuna financirano od strane Hrvatskih voda i iz Državnog proračuna.

Na potpisivanju ugovora bili su gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, zamjenik župana Josip Miletić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH Mario Šiljeg, ambasador Republike Turske Fatih Kaya i drugi dužnosnici.

,,Sretni smo zbog pokretanja druge faze najvećeg projekta u zadnje vrijeme, a to je aglomeracija Beli Manastir. Ovaj projekt se odnosi na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koji je značajan za stanovnike grada Belog Manastira. Time će se preko 800 kućanstava spojiti na sustav javne odvodnjen te imati čistu ekološku vodu koja će se filtrirati, čistiti i ispuštati u rijeku Karašicu. Najveći benefit uz onaj ekološki je razvoj kućanstava, regije kao i grada. Dosadašnja odvodnja se radila putem mobilne fekalne kanalizacije odvoza kamionima koja je uz onečišćenje obuhvaćala putovanje teretnim vozila, veliki broj ljudstva i zastarjeli oblik tehnologije”, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Rob.

Ovim projektom poboljšavaju se uvjeti života stanovnika na području Belog Manastira i prigradskih naselja.

,,Mi sada imamo uređaj od 8 000 ekvivalent stanovnika, s ovom izgradnjom taj broj podižemo na 16 tisuća ekvivalent stanovnika s time da ovaj postojeći ide u rekonstrukciju. Sada imamo drugi stupanj pročišćavanje otpadne vode ovim projektom podižemo na treći stupanj što je solarno sušenje mulja s time da možemo taj mulj koji ostaje nakon obrade kompletno ekološki zbrinuti”, rekao je direktor Baranjskog vodovoda Krunoslav Rob.

Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako je ovo sedmi projekt aglomeracije na području Osječko-baranjske županije koji su ukupno vrijedni oko 2 milijarde kuna te podižu kvalitetu života svih građana.

Priključivanjem više od 850 kućanstava na javnu odvodnju ostvaruje se priključenost od 90 posto na ovom području.