Novi set mjera pomoći vukovarskim ugostiteljima

0
foto: Ivan Matić

S ciljem pomoći oko epidemije korona virusa Grda Vukovar donio je novi set mjera s ciljem pomoći ugostiteljima. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, s zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom, uručio je bespovratne potpore ugostiteljima na području grada Vukovara za 2020. godinu. Radi se o ugostiteljima koji su se prijavili na Javni poziv, a putem istog osigurano je 700.000 kuna za vukovarske ugostitelje. Ukupan iznos dodijeljenih potpora je 456.074,42 kuna.

„Mjere su usmjerene na najpogođenijim djelatnostima. Paket mjera težak je 700.000 kuna te je za ovaj program zaprimljeno 47 prijava od kojih je odobreno njih 46. Sukladno broju zaposlenika određeni su razredi mjera pomoći, a mjere su usmjerene i osmišljene za preživljavanje ovoga perioda kada su ugostiteljski objekti zatvoreni“, rekao je Penava.

Dodao je kako su korisnici mjera iz ovog Javnog poziva subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom (trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti), koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području grada Vukovara. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić objasnila je kako se ovo sufinanciranje odnosi na 80% prihvatljivih troškova nastalih u kolovozu, rujnu i listopadu 2020.

„Riječ je o sufinanciranju troškova zakupa poslovnog prostora ugostiteljskog objekta prema važećem ovjerenom ugovoru o zakupu poslovnog prostora koji nije u vlasništvu Grada Vukovara i režijski troškova ugostiteljskog objekta; troškovi struje, vode, plina, odvoz otpada, HRT pretplate i troškovi ZAMP-a“, rekla je Mujkić.

Maksimalan iznos odobrene potpore ovisio je o broju zaposlenih tako da korisnici mjere koji imaju do 3 zaposlene osobe maksimalno 5.000 kuna, korisnici mjere koji imaju 4 do 10 zaposlenih osoba maksimalno 10.000 kuna, a korisnici mjere koji imaju 11 i više zaposlenih osoba maksimalno 30.000 kuna. Podsjetila je i kako su ovome setu potpora prethodile mjere u prvome smo valu pandemije koronavirusa kada se vukovarske gospodarstvenike, koji su bili najviše pogođeni krizom i lockdownom, oslobodilo obveze plaćanja komunalne naknade i obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade, počevši od zakupnine i naknade za čišćenje za mjesec ožujak 2020. godine pa sve do ukidanja protuepidemijskih mjera obustave/ograničenja rada. Najavila je i daljnje mjere kao i osiguranih 4 milijuna proračunskih sredstava za gospodarstvenike u 2021. godini.