No Shave November: Podizanje svijesti o muškom zdravlju

0

Listopad je bio u znaku borbe protiv raka dojke, dok je studenti u znaku borbe protiv raka testisa i prostate. Povodom toga nastao je pokret No Shave November koji ima cilj osvijestiti društvo o zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su depresija, ali i rak testisa te prostate.

Međunarodni dan muškaraca, poznatiji kao IMD – International Men’s Day, osnovan je 1999. godine u Republici Trinidad i Tobago. Obilježava se 19. studenog, a glavni je cilj cijelog ‘projekta’ upozoriti muškarce na njihove bolesti, odnosno na bolesti koje ih sve češće pogađaju.

Povodom toga, svake godine, diljem svijeta, muškarci se odlučuju ne brijati tijekom studenoga kako bi podržali kampanju za podizanje svijesti o muškom zdravlju. Ovaj projekt, poznat kao “No Shave November” ili “Movember,” postao je globalni fenomen i traje cijeli mjesec.
Muškarci se potiču na puštanje brade i/ili brkova u znak podizanja svijesti o malignim bolestima koje pogađaju muškarce kao što je rak prostate. Ujedno potiče se muškarce da barem jednom godišnje odu na pregled, usvoje zdravije navike, ali i da progovore o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima.

No Shave November potječe od organizacije “Movember Foundation,” koja je osnovana 2003. godine u Australiji. Cilj te organizacije bio je podizanje svijesti o muškim zdravstvenim problemima, posebno o raku prostate, raku testisa i mentalnim zdravstvenim problemima. Početno se kampanja usmjeravala isključivo na rak prostate, no s vremenom se proširila kako bi obuhvatila širi spektar muških zdravstvenih pitanja.

“No Shave November” postao je značajan društveni događaj i kampanja za podizanje svijesti. Mnoge poznate osobe, sportaši i javne ličnosti podržavaju ovaj projekt. Mnoge organizacije i tvrtke također se pridružuju kampanji doniranjem sredstava ili organiziranjem događaja.

Nadamo se da će ovim inicijativama potaknuti muškarce da unaprijede brigu o svom tijelu i zdravlju tijekom svih mjeseci u godini.