Nedovoljan unos vode: Na koje sve načine nam tijelo poručuje da je dehidrirano?

0
foto: Pixabay

Većina ljudi ne unosi dovoljno tekućine u svoj organizam, što je pomalo bizarno s obzirom da imamo na raspolaganju pitku vodu na svakom koraku i većina nas upoznata je sa svim benefitima ovog dragocjenog napitka. Stručnjaci preporučuju minimalno 8 čaša vode dnevno, a ovisno o načinu života i tjelesnoj aktivnosti, preporučena količina može biti i veća od toga, osobito u ljetnim mjesecima kada tijelo kroz znojenje gubi mnogo više vode nego što je to slučaj u zimskim mjesecima, piše Mamin kutak.

Iako nam naše tijelo vrlo jasno pokazuje znakove da mu nedostaje vode, često ih vrlo vješto ignoriramo. Voda čini više od 70% našeg tijela i prijeko je potrebno svim našim organima za normalno funkcioniranje, a kada osjetimo žeđ, tada je naše tijelo već itekako dehidrirano. 

Kako izgledaju simptomi dehidracije? 

Nedostatak vode može uzrokovati glavobolje, pojačan umor i pospanost, smanjeno znojenje i potrebu za obavljanjem nužde. Često osjećamo žeđ i usta nam nakon nekog vremena postaju suha. Dugoročna dehidriranost dovodi i do pojave grčeva u rukama i nogama, brzih otkucaja srca, pada tlaka, a može biti i uzrok povremeno povišene tjelesne temperature. 

Koji su najčešći uzroci dehidracije?

Na prvom mjestu svakako je nedovoljan unos tekućine kroz dan, no postoje i mnogi drugi uzroci koji mogu potaknuti dehidraciju tijela, a to su:

 • Proljev
 • Povraćanje
 • Visoka tjelesna temperatura
 • Pretjerano znojenje
 • Visoka razina šećera u krvi (dovodi do učestalog mokrenja)
 • Pretjerana konzumacija alkohola
 • Korištenje diuretika

Naše tijelo „troši“ vodu kroz funkcioniranje organa, znojenje i izlučivanje sline, što zahtijeva preporučene količine tekućine svakoga dana. Kod pojave gore spomenutih simptoma potrebno je dodatno pojačati hidrataciju svog tijela kako bi mu olakšali normalno funkcioniranje. 

Zapitaj se, govori li i tebi tvoje tijelo da je žedno? 

Ovo su neki od simptoma koje ćemo uočiti na svom tijelu vrlo brzo nakon što organizmu ponestane dovoljno tekućine da bi svi organi mogli raditi svoj posao! 

 • Koža lica i tijela postaje siva, može doći do ljuskanja i gubitka elastičnosti.
 • Koža lica luči više sebuma kako bi se tijelo obranilo od dehidracije, pa često dolazi do pogrešnog tretiranja svoje kože lica proizvodima za masnu kožu, dok je koža samo žedna i zove upomoć. Posljedično time možemo stvoriti dodatne probleme s tenom.
 • Tjeme može postati suho, perutavo i iako je prva sumnja na perut, zapitaj se hidriraš li svoje tijelo dovoljno jer možda se upravo u ovome krije uzrok tvog problema. 
 • Kosa gubi sjaj, postaje krhkija i beživotna. 

Pomozi svom tijelu i pravilno ga hidriraj, kako izvana, tako i iznutra. Unosi najmanje 8 čaša vode svakog dana, a kožu i kosu izvana njeguj nježnim proizvodima koji će pomoći u zadržavanju vlažnosti.