Nakon gotovo dvije godine zabrane leta vraća se Boeingov najproblematičniji zrakoplov

foto: pixabay

U ožujku2019. mu je zabranjeno letenje. Ali, već do kraja ove godine bi putnički zrakoplov Boeing 737 MAX ponovo mogao biti na linijskim letovima.

Bila je to najduža zabrana letenja za neku vrstu zrakoplova u civilnom zračnom prometu. Od 13. ožujka 2019. do danas Boeing 737 MAX nije smio letjeti. Uskoro bi moglo slijediti ukidanje zabrane. U zračnom prometu računaju da će američka ustanova za zračni promet FAA danas objaviti upute s pojedinostima koje moraju biti ispunjene da bi Boeing 737 MAX mogao biti ponovo uveden u linijske letove u putničkom prometu.

American Airlines je već za 29. prosinca 2020. u sustav za rezervacije letova uvrstio taj Boeingov zrakoplov na liniji između New Yorka i Miamija, piše Deutsche Welle.

Zabrana je uvedena za cijeli svijet nakon dva pada zrakoplova toga tipa pri čemu je poginulo 346 ljudi. Utvrđeno je da je jedan od presudnih uzroka pada zrakoplova bio način funkcioniranja novog sustava za regulaciju leta MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), ali i nedostatak obuke pilota za upravljanje sustavom MCAS, koje nije provedeno zbog štednje.