Najava: “Belišće 2023”- pokazna vježba operativnih snaga

0
foto: CZ MUP

U organizaciji Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u petak (26. svibnja 2023. godine) u Belišću – na lokaciji ispod Mosta 107. brigade HV na desnoj obali rijeke Drave – održat će se pokazna vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije pod nazivom „Belišće 2023.“. Pokazna vježba počinje u 12.00 sati i traje do 13.00 sati.

Prema scenariju, Pokazna vježba će biti zahtjevna i atraktivna; za vrijeme poplave na lijevoj obali Drave na mostu dolazi do lančanog sudara automobila. Pri tomu se zapalio jedan automobil, više je ozlijeđenih osoba, a tu je i vozilo koje prevozi velike količine zapaljive tekućine. Vježba stoga obuhvaća više aktivnosti vatrogasaca od gašenja vatre do rezanja školjke vozila, hitna medicinska služba intervenira prema ozlijeđenim osobama, policija poduzima niz svojih aktivnosti radi sigurnosti osoba i prometa, spasilački tim HGSS- a dolazi s plovilom do mosta, a njegovi članovi se uz uporabu užadi penju na most s koga potom spuštaju ozlijeđene osobe u plovilo. Djelatnici Hrvatskih voda ojačavaju nasip vrećama s pijeskom, svoje zadaće obavljaju aktivisti Crvenog križa i Radio kluba „Osijek“, kao i članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća.
U Pokaznu vježbu „Belišće 2023.“ izravno je uključeno 50 osoba te 8 interventnih vozila, a koristit će se zvučno oglašavanje opasnosti i prolaska hitnih službi.