Najava: 42. Papučki jaglaci

0
foto: HPD Sokolovac Požega

Popularna planinarska manifestacija Papučki jaglaci, koji će ove godine imati svoje 42. izdanje, održat će se u subotu i nedjelju, 16. i 17. ožujka.

Uz veliki izbor planinarskih staza na Papuku sve sudionike oba dana očekuje i bogata gastronomska ponuda te zabavni program.

„Papučki jaglaci ostali su planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije obilježen je žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće. U svakom slučaju u Zlatnoj Slavoniji uživat ćete na čistom zraku i prekrasnoj prirodi. Vjerujte, nema ljepšeg i zdravijeg doživljaja destinacije od onog kojeg proživite pješačeći”, ističu organizatori iz Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac” Požega.

Prijašnjih je godina, zbog prirodnih ljepota i privlačnih krajobraza „Papučke jaglace“ znalo pohoditi više od 3000 tisuće posjetitelja iz preko 80 (ne samo planinarskih) udruga iz cijele Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije.

Upravo zbog očekivane gužve, organizatori napominju da se svi autobusi, bez obzira na veličinu i broj sjedala te automobili, mogu parkirati kod crkve u Velikoj, a od crkve do Planinarskog doma Lapjak, gdje je centralno mjesto okupljanja, potrebno je približno pet minuta pješice. Promet za autobuse I automobile bit će zatvoren od Veličkih bazena do PD “Lapjak”.

Na centralnom mjestu okupljanja kod PD “Lapjak” bit će postavljeni štand HPD-a “Sokolovac” Požega gdje će se moći kupiti razni planinarski suveniri te će biti organizirana prigodna izložba predmeta vezanih za HPD Sokolovac i planinarenje po Slavonskom gorju. Kompletna memorabilija od značaka, prišivača, zastavica, razglednica… pa do starih izdanja Sokolovca i kasnije Biblioteke Papuk. Taj će štand biti i prijavni za sva planinarska društva koja će dobiti prigodne zahvalnice za sudjelovanje na manifestaciji.

Uz štand HPD “Sokolovca” Požega nalazit će se štandovi TZ Zlatni Papuk na kojemu će se moći dobiti sve potrebne turističke informacije a ponajprije o Parku prirode Papuk te Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi gdje će se moći saznati nešto više o fakultetu te njegovom djelovanju i aktivnostima.

Program 42. Papučkih jaglaca: