Na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu je zaustavljen 51 alkoholizirani vozač

0
foto:MUP

U vremenu od 23. do 25. listopada, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu je zaustavljen 51 vozač (41 vozača osobnog automobila, 9 vozača bicikla i 1 vozač teretnog automobila, koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.
 
Evidentirano je još 198 prekršaja od kojih: 114 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 22 nekorištenje sigurnosnog pojasa, 7 nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 5 upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 3 upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, 1 odbijanje ispitivanja na prisutnost alkohola u krvi vozača i 46 ostalih prekršaja.
 
Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 23. listopada, oko 2,35 sati, u Osijeku, u Istarskoj ulici, kada je u prometu zaustavljen 24-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozaču bicikla evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 2,40 grama po kilogramu.
 
U petak 23. listopada,  oko 17,45 sati, u Branjinom Vrhu, u nadzoru prometa zaustavljen je 24-godišnji hrvatski državljanin iz Vardarca koji je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
Sukladno Prekršajnom zakonu 24-godišnjak je uhićen te je doveden na Općinski sud gdje mu je produženo zadržavanje u trajanju od 14 dana.
 
U subotu, 24. listopada, oko 21,25 sati, na državnoj cesti broj 213, između Bjelog Brda i Dalja, u nadzoru prometa zaustavljen je 56-godišnji hrvatski državljanin iz Dalja. Vozaču osobnog automobila evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 2,12 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.
 
Jučer, 25. listopada, oko 13,40 sati, na državnoj cesti broj 38, između Selaca Đakovačkih i Kondrića, u nadzoru prometa zaustavljen je 42-godišnji hrvatski državljanin iz Dragotina koji je upravlja osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje,  isteklo je važenje prometne dozvole do 15 dana te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,78 grama po kilogramu.
U 2020. godini 42-godišnjak je dva puta pravomoćno presuđen za upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje te je uhićen i sukladno članku 229. Zakona o sigurnosti prometa na cestama i privremeno mu je oduzeto vozilo sa kojim je upravljao.
 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 25700 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodovat te je 42-godišnjak priveden na Općinski sud gdje mu je od strane suda produženo zadržavanje u trajanju od 8 dana.