Mraz uništio nasade voća i povrća; hoće li cijena hrane rasti?

0
FOTO:HRT

Veliki pad temperatura zraka sredinom travnja i mraz koji je uslijedio, oštetili su brojne nasade voća i povrća. S time je došla i bojazan kako će cijene hrane dodatno rasti. No, neki proizvođači umiruju kupce. 

Iza prodavača na osječkoj tržnici dva su teška tjedna. Dio povrća potpuno je uništen.

– Krumpir je totalno (uništen). Krumpir će kasniti sigurno mjesec dana. Mraz je bio velik, kazala je Ružica Zeljković, Tvrđavica.

Što nije uništio mraz, ponegdje je dokrajčila tuča. Ova prodavačica boji se i onoga što bi njezinim nasadima mogao donijeti svibanj.

– Tko može znati što će sutra biti? Hajde recite. Nitko ne zna, je li tako? Mogu jedino staviti onu paučinu, što kažu, na gredice tek toliko da ga baš direktno mraz ne ošuri, rekla je Gizela Kučinac, Bizovac.

Hirovito, nepredvidivo vrijeme i ekstremni događaji uzrokuju rast ionako visokih cijena hrane.

Neki ne mogu shvatiti kako kilogram kupusa može stajati 2 i pol eura, a mladog krumpira 4. Na šokove se nastavljaju novi šokovi.

– Znam da je otišlo jako puno, pogotovo povrće i voće, koliko su cijene bile prije. A ima dosta toga da je skoro i duplo skuplje, pojasnio je kupac Mario Romulić.

Zbog mraza ovaj je prodavač ostao bez gotovo trećine trešanja. No oprezan je kada je riječ o podizanju cijena. Pazi da ne izgubi kupce.

– Bojim se da mi ovdje nemamo klijentelu koja bi mogla platiti 10 eura – kila. I to je meni uopće neugodno i tražiti od njih, iskreno. Mi ćemo se uklopiti na prošlogodišnje cijene, pa kako bude, bude, rekao je Vladimir Vranješ, Josipovac.

A to je 5 eura za kilogram. Njegovo mišljenje dijele i neki drugi.

– Jako teško da će si netko moći priuštiti, kazala je Ružica Zeljković te zaključila da smo “došli do plafona”.

Osim voću i povrću, mraz je naštetio i nekim drugim kulturama. Kako bi ova durum-pšenica izgledala da nije bilo mraza?

– Ona je dobro krenula i onda su ti mrazevi došli pa je dosta to zaustavljeno. Ona bi bila u fenofazi većeg rasta, napomenuo je Stjepan Zorić, poljoprivrednik iz Erduta te dodao “vjerujemo da bi klasanje na ovim kasnijim sortama već počelo”.