Mještani Šarengrada prosvjedovali zahtijevajući izmještanje prometa teških kamiona s državne ceste D2 između Vukovara i Iloka

0
foto:PRESS032

U simbolično vrijeme, pet minuta do 12 sati, u Šarengradu je održan prosvjed mještana kojim se traži izmještanje prometa teretnih vozila težih od 7,5 tona s državne ceste D2 Vukovar-Ilok.

Razlog pobune mještana su česte prometne nesreće koje su teretna vozila znala prouzročiti upravo u Šaregradu, prometujući između Vukovara i Iloka, a posljednja se dogodila nedavno, a završila je i fizičkim obračunom mještana i vozača teretnog vozila koje je prouzročilo materijalnu štetu.

Prosvjed je održan ispred kuće Anice Madžarčević u čiju kuću su kamioni u zadnjih nekoliko godina višekratno udarali, a iako kuća nije uvjetna za stanovanje, vlasnica kuće u dobi od 88 godina u njoj i dalje obitava.

“Tražimo donošenje odluke o Pravilniku temeljem kojeg bi državnom cestom D2 između Vukovara i Iloka, uključujući i ta dva naselja, bilo zabranjeno prometovanje teretnih tranzitnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona. Pravilnik već postoji i primjenjuje se za više od 30 prometnica u Hrvatskoj kao i na 75 posto dionica državne ceste D””, kaže predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić.

Naveo je kako su današnji i slijedeći prosvjed do kojega će doći ubrzo ukoliko se nadležni ogluše na zahtjev, prosvjedi upozorenja, a nakon toga uslijed će trajna blokada prometnice kroz Šarengrad.

“Micanjem teretnog prometa spasiti ćemo naše prometnice jer preporuka ministarstva jeste da međunarodni teretni promet kao alternativu koristi auto cestu A5. Naplatom cestarine između Lipovca i Sredanaca/Osijek državni proračun uprihodio bi blizu 30 milijuna kuna godišnje. Prošle godine cestom D2 od Iloka do Vukovara prošlo je više od 161 000 tranzitnih teretnih vozila težih od 7.5 tona. Njihov dnevni prosjek varira od 400 vozila u kolovozu do 800 vozila u prosincu”, navodi.

Podsjeća kako gospodarski oporavak iločkog kraja uvelike ovisi o razvoju turizma.

“Svjedočimo da je ovih dana zbog velikog i loše reguliranog prometa cikloturistima i korisnicima međunarodne biciklističke rute EuroVelo6 ponuđena sigurnija alternativna ruta koja vodi od Sotina do Lovasa, a zatim preko Bapske do Šarengrada. Do Iloka je u ovoj fazi, bilo nemoguće naći sigurnu alternativu”, napominje predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić poručivši kako je mještanima Šarengrada dosta da budu građani drugoga reda te ne traže ništa od toga što se već ne primjenjuje u obuzdavanju prometa u brojnim mjestima u Hrvatskoj.