Ministarstvo poljoprivrede isplatilo 561 posjedniku naknadu za eutanazirane svinje

0
foto: Pixabay

Na dan 18. listopada 2023. utvrđeno je 8 pozitivnih nalaza afričke svinjske kuge u zoni ograničenja. Općine u kojima nije bilo potvrđenih pozitivnih slučajeva najmanje 14 dana su: Gunja, Županja, Vrbanja, Vođinci, Štitar, Nuštar, Bošnjaci, Babina Greda, Sikirevci i Gundinci, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Do današnjeg dana nadležno ministarstvo je isplatilo 3,44 milijuna eura za 561 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih životinja.

Slijedom zaključaka Vlade RH o pružanju pomoći i za indirektne gubitke zbog širenja bolesti, sa sektorom su pokrenute konzultacije o novim programima koji se odnose na očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge i program državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja, kao i program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge. Ukupno predviđeni iznos za spomenuta tri programa u nacrtu je 8 milijuna eura, zaključuju iz Ministarstva.