Michel i von der Leyen razgovarali s Bidenom, EU ga zove na svoj samit

0
foto: pixabay

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije telefonski su u ponedjeljak razgovarali s novoizabranim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je pozvan da sljedeće godine sudjeluje na samitu čelnika EU-a.

“Predsjednik Michel je predložio ponovno izgradnju snažnih transatlantskih odnosa na temelju obostranih interesa i zajedničkih vrijednosti…Predsjednik Michel je pozvao novoizabranog predsjednika Bidena na posebni sastanak sa članovima Europskog vijeća tijekom 2021. kako bi razgovorali o zajedničkim prioritetima”, priopćeno je iz Europskog vijeća.

Biden je telefonski razgovarao i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

“Čestitala sam mu na pobjedi. Ovo je novi početak za globalno partnerstvo EU-a i SAD-a. Snažan EU i snažne Sjedinjene Države mogu  kroz suradnju oblikovati globalni program temeljen na multilateralizmu, solidarnosti i zajedničkim vrijednostima”, poručila je preko Twittera Ursula von der Leyen.

Michel je, prema priopćenju, rekao da sada vrijeme za zajedničko djelovanje u suočavanju s izazovima pandemije covida 19, gospodarskog oporavka i klimatskih promjena.

“Sada je vrijeme za udruživanje snaga. U svijetu koji se mijenja, naše partnerstvo bit će važnije no ikada kako bismo zaštitili naše građane, pokrenuli gospodarstvo, zaustavili globalno zagrijavanje i stvorili sigurniji svijet. EU i SAD uvijek će imati veći utjecaj onda kada djeluju zajedno”, rekao je Michel.

Michel je zahvalio Bidenu na njegovoj potpori u provedbi ugovora o razdruživanju između EU-a i Velike Britanije.

“Taj ugovor čuva mir i stabilnost u irskoj i u potpunosti poštuje Ugovor na Veliki petak”,  kojim su završeni tridesetogodišnji sukobi katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, kaže se u priopćenju.