Medved: Branitelji ogorčeni što govorimo o podjelama, zabranama i ograničenjima

0
FOTO; Vlada RH

U središnjem Dnevniku HRT-a gostovao je ministar branitelja Tomo Medved. Komentirao je izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je prije rekao da bi Vukovar trebali “zaobići” svi oni kojima smeta HOS. Ocijenio je kako su takve izjave “opasne” te ustvrdio da je “nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata”.

– Želim kazati da žalosti činjenica da danas, na kraju dana, u fokusu nisu žrtve, već Ivan Penava i njegov nastup. Danas tijekom dana zaprimio sam stotine poziva hrvatskih branitelja koji su ogorčeni. Ogorčeni upravo iz razloga što govorimo o podjelama, eventualnim zabranama i ograničenjima dolaska u Vukovar svih onih koji žele odati počast našim žrtvama, rekao je.

Medved je objasnio kako je nastala Kolona sjećanja te podsjetio da je Vlada 2020. donijela Zakon o blagdanima te Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta.

– Kratki podsjetnik nastanka Kolone sjećanja, nakon mirne reintegracije, hrvatski branitelji, obitelji poginulih i nestalih žrtava iz Domovinskog rata spontano su pokrenuli hod od bolnice prema stratištu. Očuvala se ta tradicija odavanja počasti do današnjeg dana, prepoznajući važnost i omogućavajući svakome koji želi doći u Vukovar, Vlada je 2020. godine donijela Zakon o blagdanima gdje smo 18. 11. proglasili Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata, na žrtve Vukovara i Škabrnje. Iste godine donijeli smo i Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta u okviru kojeg djeluje i vijeće, kazao je.

Ocijenio je kako je nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama.

– Gotovo je nezamislivo da se na ovakav način ograničava bilo kome, tko želi doći u Vukovar, odati počast žrtvama Domovinskog rata, dodao je.

ministar je odgovorio kako mu je “mjesto sa svim postrojbama” te podsjetio da je HOS “sastavni dio Hrvatske vojske”.

– Mjesto HOS-a je sa svim postrojbama Hrvatske vojske i policije s hrvatskim braniteljima, baš onako kako je to bilo svih ovih godina. Naša Vlada je još 2017. godine, prvi put u Zakonu o hrvatskim braniteljima, jasno definirala da je HOS sastavni dio Hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu, rekao je.

Istaknuo je da Ministarstvo s udrugama HOS-a ima “izrazito kvalitetan partnerski odnos” te da su mnogi članovi HOS-a ogorčeni.

– S HOS-om i savezom udruga HOS-a imamo izrazito kvalitetan partnerski odnos i ono što sam danas svjedočio i predsjednik saveza i mnogi članovi HOS-a izrazili su ogorčenost, kazao je.

Ministru nije bilo jasno zašto se ove godine HOS ističe u odnosu na ostale postrojbe.

– Vukovar su branile mnoge postrojbe Hrvatske vojske i policije i zašto se ovim putem izdvaja samo HOS, zapitao se Medved.