Međunarodni dan plesa

0
foto: Pixabay

Međunarodni dan plesa obilježava se na današnji dan od 1982., a datum je odabrao UNESCO-ov odbor za ples jer je to dan rođenja začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea. 

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Hrvatska Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine.

U povodu Međunarodnog danu plesa, 29. travnja, ovogodišnju hrvatsku plesnu poruku poslala je samostalna plesna umjetnica, koreografkinja i plesna pedagoginja, Ilijana Lončar:

“Ples je sveprisutan! Oblikuje nas i iznutra i izvana. Čini nas ranjivima, ali i iznimno snažnima. Podrazumijeva predanost, strast i upornost. Bez pokreta pa i onog minimalnog, nema komunikacije. Kada nam se čini da sve stoji i miruje, to je samo privid jer baš tada dolazimo do otkrivenja. Pleše se i umom i tijelom. Prepustimo se vjerovanju u dijeljenje misli,  osjećaja i dobrih namjera. Budimo slobodni, hrabri, izrazimo se, poštujmo različitosti, vjerujmo… Skinimo okove ravnodušnosti, površnosti i prosječnosti, uživajmo u vlastitim resursima umjetničke snage i budimo otvoreni dijeliti ih i prihvaćati”, poručila je Lončar za HRT.