Marko Smažil na suđenju priznao: Ubio sam Mihaelu, ali ne namjerno

0
foto;Pixabay/facebook

Suđenje osječkom policajcu Marku Smažilu, optuženom za ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak u rujnu prošle godine, započelo je danas na osječkom Županijskom sudu. Na zahtjev tužiteljstva javnost je isključena iz postupka zbog ispitivanja detalja osobnog života žrtve.

Ispitana četiri svjedoka

Zamjenica u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu, Jasmina Bošnjak, predložila je isključenje javnosti iz praćenja rasprave kako bi se zaštitio osobni život i dostojanstvo žrtve, što je prihvatilo i sudsko vijeće. Kao razlog, uz ostalo, naveli su i svjedoke koji će biti ispitani o okolnostima prije samog događaja, vezanim uz osobni i obiteljski život žrtve.

Smažilov odvjetnik Dražen Srb izjavio je nakon ročišta da su danas ispitana četiri svjedoka, a tužiteljstvo je za sljedeće rasprave u rujnu predložilo ispitivanje dodatnih svjedoka. Istaknuo je kako se njegov klijent već ranije izjasnio da se smatra krivim, ali ne za kazneno djelo ubojstva, već za prouzročenje smrti iz nehaja, bez namjere.

Detalji optužnice

Prema optužnici, Smažil je 20. rujna 2023. oko 22 sata u svom stanu u Osijeku, s namjerom da usmrti Mihaelu Berak, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke HS-9 ispalio hitac u njenu glavu. Mihaela Berak preminula je na mjestu događaja zbog prostrjelne ozljede glave i vrata, uz razdor glavne vratne arterije.

Policija je isprva teretila Smažila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem. No, nakon ispitivanja, osječko županijsko tužiteljstvo prekvalificiralo je optužnicu u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Obrana optuženog

Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu, Smažil je porekao namjeru ubojstva, navodeći da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem. No, tužiteljstvo je njegovu obranu ocijenilo nelogičnom i neuvjerljivom, te u suprotnosti s prikupljenim dokazima.

Unatoč tome što je u trenutku incidenta bio pod utjecajem alkohola s 0.65 promila, tužiteljstvo smatra da je Smažil bio ubrojiv i svjestan protupravnosti učinjenog, te da je postupao s izravnom namjerom da usmrti žrtvu.

Nova ročišta zakazana su za 23. i 25. rujna, kada će javnost također biti isključena. Smažil će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, o čijem sadržaju, zbog odluke suda o isključenju javnosti.