Mađari nude najviše za Belje, PIK i Vupik

0
foto: MB Press

Fortenova grupa je najavila kako ove godine planira prodati tvrtke iz poljoprivrednog sektora: Belje, vukovarski Vupik i vinkovački PIK.

U igri za kupnju Fortenove su ostali Podravka, konzorcij Žito grupe iz Osijeka u vlasništvu Marka Pipunića i đakovačke Osatine Mirka Ervačića te mađarski biznismen Lorinc Meszaros.

Kako doznaje Liderova novinarka Ksenija Puškarić do sredine lipnja bi trebali doznati hoće li Fortenovin agrobiznis dobiti novog vlasnika. U utrci su Podravka i slavonski konzorcij koji navodno za agrobiznis Fortenove nude oko 300 milijuna eura, a Meszaros blizu 500 milijuna eura.

“Mađarska ponuda nema veze s biznisom, to je politika”, komentiraju analitičari za Lider tvrdeći kako te tvrtke ne vrijede ni blizu pola milijarde eura.

Ni uprava Fortenove, ni Vlada nisu baš najsretniji činjenicom da je za kompanije koje imaju koncesije na velike površine obradive zemlje u istočnoj Slavoniji i Baranji zainteresiran stranac, niti da nudi toliku veliku cifru, navodi Lider.

Portal Danica piše kako njihovi izvori tvrde da Fortenovine poljoprivredne tvrtke, prema procjenama, ne vrijede više od 350 milijuna eura.

Podsjećamo Lőrinc Mészáros, mađarski tajkun, vlasnik je tvrtke Rabo u Baranji, najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika svježih jabuka. Također, ima udio u vlasništvu NK Osijeka i njegov je glavni sponzor. U gradnju osječke Opus Arene uložio je 65 milijuna eura.

O prodaji tih kompanija odlučivat će na gazda Fortenove Pavao Vujnovac za kojeg se govori da je blizak mađarskim, ali i ruskim investitorima.