Lagator: u OBŽ situacija stabilna, nema žarišta epidemije

0
foto: Vlatko Franjin

Nakon što su jutros stožeri pisanim putem izvijestili javnost o rekordnim brojevima novozaraženih, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Petar Lagator, obratio se javnosti i na konferenciji za medije.

Podsjetimo kako je u posljednjih 24 sata na području Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno 82 novozaraženih, što je najviše od početka epidemije, a na nacionalnoj razini je 793 novozaraženih i 10 preminulih.

Unatoč rekordnom broju novozaraženih na području Osječko-baranjske županije, načelnik Stožera Lagator objašnjava kako nije utvrđeno ni jedno žarište obzirom da su svakoga dana novozaraženi s cijelog područja županije. Današnji zaraženi dolaze iz čak 25 naselja. Iako velik broj novozaraženih u pitanju su kontakti već oboljelih te je većina bila u samoizolaciji zbog čega se smanjuje broj novih kontakata.

Načelnik Lagator pripisuje rekordan broj zaraženih promjeni vremena, zahlađenju koje dovodi do okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenim prostorima te djelomično početku školske i akademske godine.

,,Bez obzira na ovakve brojke situaciju i stanje u Osječko-baranjskoj županiji ocjenjujemo stabilnom, ta stabilnost prije svega nam je važna u ključnim institucijama kao što su KBC Osijek i Dom zdravlja OBŽ.” – rekao je.

Posljednjih nekoliko dana zaraženi je četvero zdravstvenih djelatnika, a posljednji su s Odjela fizikalne medicine i radiologije u Valpovu. Oba odjela su zatvorena, a 15 djelatnika je u samoizolaciji. Svi pacijenti prebačeni su u Donji Miholjac i Osijek.

U Ljekarnama Srce četiri djelatnika su u samoizolaciji, a jedan je pozitivan.

U Domovima za starije i nemoćne na području županije 10 je pozitivnih djelatnika, a njih 19 je u samoizolaciji. Radi se o 7 djelatnika osječkog doma i troje djelatnika Doma za starije i nemoćne u Belom Manastiru.

Donesena je odluka kako su mjere Nacionalnog stožera primjerene te ih ne treba pojačavati na području županije te su dogovorene pojačane kontrole, pogotovo tijekom vikenda.