Kvare li vam se često uređaji? Zakon o njihovom duljem trajanju

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Zakon koji sprečava programirano kvarenje uređaja, uvodi oznaku o minimalnom trajanju uređaja, osigurava njihove popravke te garantira obvezno i komercijalno jamstvo – na snagu će stupiti za dvije godine, navodi HRT.

Kako bi se zaustavilo programirano kvarenje uređaja, Europski parlament danas bi trebao izglasati Zakon koji će potrošačima omogućiti informacije o očekivanom trajanju proizvoda i mogućnostima popravka. Potrošači u Europskoj uniji smatraju da su uređaji kupljeni prije 20 i više godina trajali dulje nego danas.

– Zabranjujemo komercijalnu komunikaciju o proizvodima koji imaju ugrađeni kvar, zabranjujemo i vezane prakse kod forsiranja potrošača da zamjene potrošni dio ranije nego je to potrebno ili pak predstavljanje ažuriranja softvera kao nužnog a da to zaista nije, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Potrošačke udruge upozoravaju da je, zbog uštede na materijalima i masovne proizvodnje, kvaliteta uređaja sve lošija. “Možemo biti optimistični jer stvari će se promijeniti ali na neki način moraju se pojačati i sankcije trgovcima koji budu kršili te Direktive”, rekla je Tanja Popović Filipović iz Udruga za zaštitu potrošača Osijek.

Trgovci ističu da tržište traži nove modele i da mu se oni samo prilagođavaju te smatraju kako novi Zakon neće donijeti ništa novo. Nabava novih uređaja velik je izdatak. No i rezervni su dijelovi skupi ili ih nema. Novim Zakonom i taj bi se segment trebao regulirati.